Ce se va întâmpla cu evazioniştii care achită prejudiciul. Iohannis tocmai a promulgat legea

Ana Anitoiu, Ioana Nechifor 31.03.2021, 18:45
Ce se va întâmpla cu evazioniştii care achită prejudiciul. Iohannis tocmai a promulgat legea

Unii dintre evazioniștii din România pot răsufla ușurați. Au o portiță prin care pot scăpa de închisoare, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, o lege ce vine în ajutorul lor. Totuși, există câteva condiții pe care cei vinovați de evaziunea fiscală trebuie să le îndeplinească dacă vor să nu ajungă în spatele gratiilor.

Ce se va întâmpla cu evazioniştii care achită prejudiciul

Mai exact, președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 ce se referă la prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Noutatea este că în curând, după publicarea legii în Monitorul Oficial, cei care au făcut evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, și plătesc integral prejudiciul vor putea scăpa cu amendă, în loc de închisoare. În plus, dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.

A fost cât pe ce ca această portiță să le fie închisă în nas persoanelor acuzate de evaziune fiscală, pentru că noua lege a fost sesizată la Curtea Constituțională a României de către  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Însă, CCR a hotărât că legea este constituțională.

Ce se va intampla cu evazionistii care achita prejudiciul. Iohannis tocmai a promulgat legea
Bancnote de 100 de lei

Care dintre evazioniști pot scăpa basma curată

Pe de altă parte, alți evazioniști pot scăpa chiar basma curată – fără închisoare și fără amendă. Următoarele dispoziții se aplică tuturor inculpaţilor, chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului:

”Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare (potrivit căruia «există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege», n.r.)”, arată noua lege.

La ce tip de evaziune fiscală se referă legea

Conform legii, reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat. În plus, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă asocierea în vederea săvârşirii acestor fapte.

”Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; c) evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; e) executarea de evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală”, arată legea.

Urmăriți Impact.ro și pe