Prima reacție a lui Klaus Iohannis după protestele de luni seara. ”Toți facem greșeli, nu există rețeta perfectă”

Stan Filon, Alexandra Chiric 30.03.2021, 15:24
Prima reacție a lui Klaus Iohannis după protestele de luni seara. ”Toți facem greșeli, nu există rețeta perfectă”

Președintele Klaus Iohannis a avut prima reacție oficială, după ce mai multe orașe din țară au fost cuprinse de proteste împotriva noilor restricții. Șeful statului spune că îi înțelege pe românii care au obosit după un an de pandemie și le recunoaște dreptul de a protesta, însă nu este de acord cu manifestările violente și xenofobe. În plus, cere autorităților să aproximeze cam când vom scăpa de restricții!

Președintele Klaus Iohannis a oferit prima reacție după protestele de luni seara

Administrația de la Cotroceni a oferit prima reacție a președintelui după proteste, într-un comunicat de presă amplu, în care se vorbește și despre vaccinare și lupta împotriva unui virus impredictibil. ”România este o democrație funcțională și matură, în care libera exprimare a opiniilor este garantată. Libertatea de gândire nu poate fi îngrădită, toți avem dreptul la opinie și dreptul să ne-o putem exprima public. Acesta este un principiu nenegociabil și fundamentul unei societăți libere. Demonstrațiile și protestele sunt firești, legitime și fac parte din structura oricărei democrații funcționale.

Intolerabile și complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viața și sănătatea tuturor. Inclusiv ale celor care protestează și neagă efectele dramatice ale unei pandemii care a îmbolnăvit peste o sută de milioane de oameni și a răpus milioane de suflete la nivel global”, se precizează în comunicatul de la Cotroceni.

Presedintele Klaus Iohannis a oferit prima reacție după protestele de luni seara
Presedintele Klaus Iohannis a oferit prima reacție după protestele de luni seara

”Toți facem greșeli”

Șeful statului condamnă clasa politică și spune că o parte din aceasta încearcă să pună captureze aceste manifestări din ultimele zile. Klaus Iohannis spune de asemenea că ura și violența nu reprezintă România. ”Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului. Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriașă în aceste momente dificile pentru țara noastră”, se mai precizează în comunicat.

Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru români prin care le cere să mai aibă răbdare. Recunoaște că s-au făcut i greșeli, însă spune că autoritățile nu au făcut altceva decât să se adapteze în lupta împotriva unui virus pe care nicmeni nu l-a cunoscut până acum. De asemenea, cere autorităților să le transmită cetățenilor ”un orizont de timp rezonabil la care speră că aceste măsuri de restricție vor produce efecte și vor fi ridicate”.

”Autoritățile responsabile cu gestionarea pandemiei trebuie să facă mai mult, să dialogheze mai mult cu oamenii, să le explice de ce au fost implementate unele măsuri, care este eficiența și eficacitatea lor, ce sperăm să se întâmple și, mai ales, să le ofere milioanelor de români care respectă măsurile, fac sacrificii și renunță temporar la confortul și libertățile lor, un orizont de timp rezonabil la care speră că aceste măsuri vor produce efecte și vor fi ridicate.

Într-o pandemie în care singura certitudine a fost incertitudinea, toți facem greșeli. Nu au existat rețete certe, ci doar o adaptare permanentă a măsurilor pentru a câștiga un război inegal cu un virus a cărui principală componentă este impredictibilitatea”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...