Impact LIVE

Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 16-a, invitat special Vasile Carnariu: „Mă gândesc să-i cooptăm pe tinerii absolvenți ai universităților de profil”

Elena Avramescu 21.07.2022, 12:39
Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 16-a, invitat special Vasile Carnariu: „Mă gândesc să-i cooptăm pe tinerii absolvenți ai universităților de profil”

În cea de-a 16 ediție Impact LIVE, difuzată joi, 21 iulie 2022, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Vasile Carnariu, este invitatul de marcă al Laviniei Șandru. Principala temă de discuție o să fie legată de ariile protejate din România și situația acestora din prezent. Emisiunea poate fi urmărită în fiecare zi de marți și joi, de la ora 12:00, în direct pe Impact.ro și pe canalele de Youtube și Facebook.

Vasile Carnariu, invitatul special al Laviniei Șandru la Impact LIVE

Președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate a început discuția din platou vorbind despre începuturile acestei instituții și ce nemulțumiri a avut acesta, dar și despre planurile de viitor pe care le are aici, mai ales că vrea să angajeze curând personal, mizând pe proaspeții absolvenți sau chiar studenți de pe băncile universitare.

„Atunci când am venit în această agenție, am constatat constrângerile la care este supusă această insittuție, modalitatea de funcționare la acel moment (eu sunt de 3 luni și jumătate președinte la această Agenție), am văzut cum funcționa, nu mi s-a părut că funcționa într-un cadru instituțional și atunci a trebuit să iar anumite măsuri, din punct de vedere organizatoric, astfel încât această agenție să fie respectată ca o instituție a statului. Din păcate, așa am văzut eu lucrurile, că nu funcționa. ”

Este o agenție mai nouă, înființată în 2016, practic de prin 2017 a început să funcționeze, o agenție nouă cu achiziție de personal care s-a produs în timp și se va mai produce. La ora actuală, organigrama este ocupată în proporție de 50%, ne confruntăm cu problema lipsei de personal, dar și lipsei de buget, sperăm să o rezolvăm.

Ne mai confruntăm și cu personal surpacalificat, vorbesc de fișa postului, care este greu de recrutat de pe piața întrucât nu avem specialiști la nivelul de consilieri superiori, și atunci cred că în următoarea perioadă vom proceda la reorganizarea instituției astfel încât să cooptăm în cadrul agenției de la debutanți, la asistenți și consilieri principali astfel încât să dăm o șansă și tinerilor ca să participe la această activitate.

Mă gândesc la valoarea tinerilor încă de pe băncile facultăților, astfel încât, având această disponibilitate și această nevoie de personal să-i cooptăm pe tinerii absolvenți ai universităților de geografie, biologie, speologi, care ar putea să-și aducă contribuția și să practice meseria pentru care a fost calificat, nu să cheltuim bani de pe anumite programe europene de reconversie profesională ulterior pentru a-i converti în alte specialități.”

Discuția a mers mai departe și s-a îndreptat către polemica construcțiilor permise în rezervațiile naturale, iar un exemplu ar fi la Caraș-Severin, la o construcție din munții Țarcu.

„Acum nu sunt permise aceste construcții, doar cele care existau la momentul instituirii ariei, dacă la momentul acela exista o construcție pe suprafața respectivă, când a fost desemnată aria, nu puteam să solicităm demolarea. Dar avem cazuri celebre și vă dau exemplu la Caraș-Severin, unde s-a construit într-o arie naturală protejată în munții Țarcu, și la care instanța s-a pronunșat spre demolare.

Acum, fiind o hotărâre judecătorească, trebuie pusă în aplicare. Numai că se pune și problema cealaltă, dacă demolarea nu aduce un impact negativ asupra mediului. La momentul când autorizăm, trebuie să ne punem toate problemele legate de mediu, astfel încât să ne trezim ulterior că va trebui să facem mai rău. ”

În platoul emisiunii este prezent social democratul Vasile Carnariu, care în luna martie a acestui an a fost numit președinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. În trecut, Vasile Carnariu a deținut diferite funcții publice, astfel că înafară de funcția de consilier județean, Vasile Carnariu a ocupat și funcția de executiv la APIA Vrancea, dar și cea de șef al Direcţiei pentru Coordonarea Agenţiilor de Plăţi, direcție aflată în subordinea Ministerul Agriculturii.

Vasile Carnariu a absolvit Facultatea de Tehnologia și Chimia Produselor Alimentare și Tehnică Piscicolă Galați în 1989, iar în domeniul politic a activat o perioadă scurtă, atunci când a intrat în formațiunea politică Federația Ecologistă, după care a intrat în Partidul Social Democrat pe listele căruia a fost ales consilier județean în două mandate 2000-2004, respectiv 2008-2012.

În trecut a fost și director al APIA Vrancea, iar din 23 februarie 2022 a revenit în postul de director al Direcţiei pentru Coordonarea Agenţiilor de Plăţi în Ministerul Agriculturii, post pe care l-a mai ocupat în perioada 2012-2016.

„Propunerea de a deveni preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate a fost una venită pe latură politică. Am acceptat-o cu responsabilitatea necesară, știu ce trebuie făcut și-mi voi pune toată priceperea și energiile în slujba realizării programului guvernamental în domeniul administrării unitare și eficiente a ariilor naturale protejate și a conservării habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice” , a spus Vasile Carnariu în urmp cu ceva timp.

Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP)
Zona protejata in Romania

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) s-a înființat în anul 2016, prin Legea nr. 95/2016 și funcționează în baza Hotărârii de Guvern nr. 997/2016, fiind o instituție publică cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat și funcționează în subordinea Ministerului Mediului.

Scopul acesteia este de a administra ariile naturale protejate și conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, reglementate prin dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...