Legea care permite construcția de hidrocentrale în arii protejate, atacată la CCR. USR: Băgăm râul Jiu în conducte, distrugând un întreg ecosistem

Ana Anitoiu 29.03.2022, 16:49
Legea care permite construcția de hidrocentrale în arii protejate, atacată la CCR. USR: Băgăm râul Jiu în conducte, distrugând un întreg ecosistem

Legea ce permite construcția de hidrocentrale mici în arii protejate, căreia PSD, PNL, UDMR și AUR i-au dat undă verde, a fost atacată la CCR. USR a anunțat, marți, că a sesizat Curtea Constituțională. Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a declarat că este vorba despre distrugerea iremediabilă a unor zone naturale pentru un beneficiu economic infim.

Motivul pentru care USR a atacat la CCR legea ce permite construcția de hidrocentrale în arii protejate

Conform USR, prin legea ce permite construcția de hidrocentrale în arii protejate se urmărește, de fapt, apărarea intereselor „băieților deștepți” din domeniul energiei, astfel încât să fie scăpați de răspundere penală pe cei care au cheltuit aproximativ 300 de milioane de euro în proiecte ilegale.

„E ca și cum ți-ai tăia o mână și ai arunca-o din balon, ca să mai scapi de balast. Băgăm râul Jiu în conducte, distrugând un întreg ecosistem, pentru a crește producția de energie cu 0,4%. Distrugem ariile naturale protejate pentru un câștig iluzoriu.

Asta în vreme ce investitorii vor să extindă parcurile eoliene, iar statul român nu se grăbește pentru a îmbunătăți cadrul legal. De ce? Doar pentru că niște băieți deștepți au băgat ilegal sute de milioane de euro în construcții ceaușiste, din care s-au îmbogățit firmele lor de casă.

Iar acum vor să își desăvârșească opera, să acopere aceste ilegalitați constatate deja de către instanțele de judecată și să mai pompeze niște sute de milioane de euro, distrugând pentru totdeauna mediul de care ar trebui să se bucure și copiii și nepoții noștri”, a spus Stelian Ion.

Legea care permite constructia de hidrocentrale in arii protejate, atacata la CCR
Raul Jiu

USR, 11 argumente de neconstituționalitate

USR a adus în sesizarea depusă la CCR 11 argumente de neconstituționalitate a legii ce permite construcția de hidrocentrale mici în arii protejate. Printre acestea se numără încălcarea principiului bicameralismului. Aceasta deoarece sunt diferențe considerabile de conținut juridic între forma adoptată de Senat și cea adoptată de Camera Deputaților.

„O lege care exonerează poluatorul de la obligativitatea întocmirii studiilor de impact și a studiilor de evaluare adecvată este profund neconstituțională, afectând dreptul fundamental la ocrotirea sănătății. Deteriorarea corpurilor de apă, distrugerea ecosistemelor acvatice, precum și a habitatelor forestiere afectează inclusiv sănătatea umană.

Finalitatea studiilor de impact asupra mediului o reprezintă și stabilirea soluțiilor pentru prevenirea sau limitarea impactului ecologic mai sus menționat, precum și identificarea autorităților responsabile în situația dezastrelor ecologice, pe principiul poluatorul plătește”, a adăugat USR în sesizare.

USR a precizat că legea acordă imunitate proiectelor hidroenergetice prin simpla invocare a interesului public major, iar în acest fel apare un risc considerabil pentru mediul înconjurător și sănătatea umană.

Uniunea Salvați România a mai adus ca argument încălcarea obligațiilor și responsabilităților pe care țara le are față de Uniunea Europeană, prin nerespectarea Tratatului de Funcționare a UE și a directivelor referitoare la: stabilirea unui cadru de politică comunitară în domeniul apei; conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică; evaluarea și gestionarea riscurilor de inundații; conservarea păsărilor sălbatice și evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului.

Cum a reacționat PSD

De cealaltă parte, PSD a transmis că cei de la USR sunt „inconștienți” și că invocând tot felul de „chichițe” de mediu, favorizează creşterea gradului de dependenţă energetică a României faţă de Federaţia Rusă. Social-democrații au adăugat că acest lucru contravine eforturilor întreprinse la nivelul întregii Uniuni Europene.

PSD susține că demersul USR este absurd, deoarece amânarea finalizării acelor hidrocentrale obligă România să folosească într-o măsură mai mare capacităţile de producere a energiei electrice pe baza combustibililor fosili, ce au un efect mult mai poluant asupra mediului.

În plus, conform PSD, acele hidrocentrale reprezintă o investiţie publică făcută din banii cetăţenilor români, dar care nu poate fi fructificată din cauza blocajelor puse de USR. Social-democrații au numit acest partid „anti-social şi anti-naţional”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...