Greșelile pe care le fac românii atunci când gătesc cartofi copți. Doar așa vor ieși cu adevărat delicioși

Ioana Bucur 17.11.2021, 18:52
Greșelile pe care le fac românii atunci când gătesc cartofi copți. Doar așa vor ieși cu adevărat delicioși

Sunt garnitura preferată a românilor, iar multitudinea de metode în care pot fi preparați înseamnă că avem șanse mici să ne plictisim vreodată de ei. Chiar dacă vorbim despre rețete simple, pe care se „antrenează” chiar și persoanele cu mai puțină experiență în bucătărie, trebuie să ținem cont de câteva reguli, dacă vrem să obținem de fiecare dată un rezultat delicios. Află care sunt greșelile pe care le fac cei mai mulți atunci când gătesc cartofi copți.

Ce nu trebuie să faci atunci când pregătești cartofi copți

Cu unt, cu șuncă, cu usturoi sau cimbru, oricum i-am prefera, cartofii copți sunt un adevărat răsfăț. Dacă îți dorești să pui pe masă, de fiecare dată, un preparat executat ca la carte, copți atât cât trebuie, moi la interior și cu un exterior crocant, trebuie doar să ții cont de câteva trucuri simple.

O primă greșeală făcută de foarte multe gospodine este aceea că învelesc cartofii în folie de aluminiu. Într-adevăr, timpul de gătire se va micșora, însă există și efecte nedorite: temperaturile ridicate din cuptor ar putea face ca ionii de aluminiu să pătrundă în mâncare. Se recomandă să fie înfășurați în foaie de copt sau așezați pur și simplu, în tavă, pe foaia de copt.

Înainte de a fi puși în cuptor, cartofii se spală cu simț de răspundere, în așa fel încât să se elimine de pe coajă orice urmă de praf sau pământ, se șterg cu un șervețel de hârtie și se crestează, în cruce, cu un cuțit, ceea ce va permite căldurii să pătrundă mai repede la interiorul cartofilor și se vor coace mai ușor.

Greșelile pe care le fac românii atunci când gătesc cartofi copți

Trucurile ce nu trebuie să îți lipsească din arsenal

Timpul este un alt factor important. În funcție de mărimea cartofilor, cei mari se țin în cuptor până la două ore pentru a fi bine copți, iar cartofii mai mici, cât pumnul unui bebeluș, se coc aproximativ 90 de minute.

Când sunt aproape copți, bucătarii își scot asul din mânecă: adâncesc tăieturile inițiale și îi mai lasăîn cuptor încă zece sau 15 minute. În felul acesta, miezul cartofilor va fi mai moale și mai dulce, dar la exterior vor fi mai crocanți.

Ca ultim pas,cartofii copți pot fi umpluți cu brânză, unt, bucățele mici de mezeluri, șuncă afumată, ceapă și castraveți acri sau maionez, iar cele mai bune condimente sunt sarea, piperul, usturoiul, ceapa verde, cimbrul sau nucșoara.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...