Cartofi la cuptor cu bere. Aşa ceva sigur nu ai mai gătit

Ana Anitoiu 26.07.2021, 20:10
Cartofi la cuptor cu bere. Aşa ceva sigur nu ai mai gătit

Printre rețetele de cartofi la cuptor ce trebuie să fie încercate se numără și cea cu bere și crustă de pesmet. Preparatul este delicios și poate fi servit ca atare sau lângă o salată ori o friptură. Merge de minune și în perioada postului. Modul de pregătire este foarte ușor și sunt necesare doar câteva ingrediente.

Cartofi la cuptor cu bere. Ingrediente

  • 1 kilogram de cartofi
  • 2 litri de apă
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • ½ linguriță de sare
  • 3 linguri de pesmet
  • 300 ml de bere
Cartofi la cuptor cu bere
Cartofi la cuptor cu bere

Cartofi la cuptor cu bere. Mod de preparare

Berea va face ca aceasta să fie una dintre cele mai apreciate reţete de cartofi la cuptor. Primul pas este preîncălzirea cuptorului la 180 de grade Celsius. Apoi, se curăță cartofii de coajă, se taie în cuburi de mărime medie, se spală și se lasă în apă pentru aproximativ o jumătate de oră. Ulterior, se pun la fiert timp de șapte minute, se scurg bine și se adaugă trei linguri de ulei de măsline și o jumătate de linguriță de sare. Se amestecă bine.

După aceea, într-o tavă unsă cu o lingură de ulei de măsline se pun cartofii și se dau la cuptorul preîncălzit. Se lasă timp de zece minute. Se scoate tava și se toarnă berea, după care se mai dă tava la cuptor pentru alte zece minute. Apoi, se scoate din nou tava și se presară cele trei linguri cu pesmet. În final, se mai dă totul la cuptor pentru zece minute, tot la temperatura de 180 de grade Celsius. Toată lumea va fi încântată de această variantă dintre rețelele de cartofi la cuptor.

Cea mai bună bere pentru gătit. Rețetă

Cea mai bună bere pentru gătit ar putea fi cea făcută acasă. Este nevoie de: 20 de kilograme de cartofi, 400 de grame de hamei, 100 de litri de apă, 500 de grame de drojdie, precum și de două gălbenușuri de ou.

Modul de preparare este ușor. Mai întâi, se curăță cartofii de coajă, se spală și se taie în bucăți nu foarte mari, după care se pun în apă clocotită. Se fierb timp de 30 de minute, după care se pregătesc ca un piure, dar fără să se scurgă apa în care au fiert.

Amestecul se lasă la răcit la 30 de grade Celsius și se pun în vasul în care se va prepara berea. Într-o altă oală se fierbe hameiul. Se pun conurile plantei în apă caldă și se gătesc timp de 30 sau 40 de minute. Ulterior, se toarnă peste cartofi, se amestecă și se lasă într-un loc cald pentru câteva ore.

Apa rămasă se toarnă într-o tigaie, se pune puțină drojdie și se amestecă bine. Se lasă să fermenteze pentru o zi, după care se filtrează berea printr-o sită fină ori mai multe straturi de tifon. Apoi, se bat două gălbenușuri de ou și se toarnă în bere, iar oala cu băutura se pune la foc mediu pentru câteva minute, astfel încât gălbenușurile să se așeze la fundul vasului.

În final, se strecoară din nou lichidul răcit și se adaugă zahărul ars. Acesta din urmă se pregătește astfel: Se pune zahărul într-o lingură și se ține deasupra focului, pentru a fi ușor maronit, dar nu caramelizat. Se toarnă cea mai bună bere pentru gătit în sticle, se închid bine capacele și se pun la frigider. Va fi gata de gustat în câteva zile. Vezi AICI și cum se pregătesc cartofii pai sănătoși!