Aşa faci cei mai buni cartofi noi la cuptor. Ies rumeni şi apetisanţi

Ana Anitoiu 18.05.2021, 10:47
Aşa faci cei mai buni cartofi noi la cuptor. Ies rumeni şi apetisanţi

Cei mai buni cartofi noi la cuptor se gătesc repede și fără efort. La final, ies rumeni și apetisanți și îi încântă chiar și pe cei mai mofturoși membri ai familiei. Rețeta este foarte ieftină și se poate pregăti în timpul postului ori atunci când este preferată o cină ușoară.

Cei mai buni cartofi noi la cuptor. Ingrediente

  • 1,3 – 1,5 kg cartofi vechi sau noi
  • zece căței usturoi
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • pătrunjel verde

 

Cei mai buni cartofi noi la cuptor. Mod de preparare

Înainte de orice altceva, se spală bine cartofii, eventual cu ajutorul unui burete de vase nou, după care se scurg. Dacă se folosesc cartofi noi, nu este nevoie să fie îndepărtată pielița, deoarece aceasta este foarte fină și se gătește ușor în cuptor. Cartofii vechi, însă, trebuie să fie decojiți. Următorul pas este tăierea cartofilor în rondele, astfel încât fiecare felie să aibă o grosime de aproximativ 0,5 centimetri.

Un truc este ca rondelele de cartofi să fie clătite în mai multe ape reci, pentru a ieși amidonul. Ulterior, se pun într-o strecurătoare și se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius sau la treapta înaltă. Cartofii se tamponează bine cu prosoape de hârtie înainte de a fi puși într-o tavă, astfel încât să nu rămână prea multă apă.

Cei mai buni cartofi noi la cuptor. Cum se pun la copt

Se stropesc rondelele de cartofi cu ulei se presară sare grunjoasă. Se curăță o căpățână de usturoi și se împrăștie cățeii prin toată tava. Se amestecă bine cu ajutorul mâinilor, astfel încât toți cartofii să iasă cu o aromă perfectă.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, pentru 20 de minute. Apoi, se întorc rondelele în tavă cu ajutorul unei spatule, astfel încât să devină rumeni pe ambele părți. După alte 20 sau chiar 35 de minute, în funcție de cuptor, se scot și se pot servi. La final, trebuie să fie aurii, rumeni și apetisanți. Se poate toca puțin pătrunjel verde sau ceapă verde, pentru decor. Servirea se poate face după placul inimii. Acest fel de mâncare merge și ca masă principală, de post, dar și ca garnitură. Vezi AICI și o rețetă de cartofi cu bere la cuptor!

Ce beneficii aduc cartofii organismului

Consumați după rețete ce nu implică prăjirea lor în baie de ulei, cartofii aduc beneficii organismului. Bogați în vitaminele C și B6, fibre, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor și zinc, aceștia contribuie la controlul tensiunii arteriale, la scăderea valorii colesterolului în sânge, la menținerea sănătății vaselor de sânge și la prevenirea formării cheagurilor.

De asemenea, cartofii mențin sănătatea oaselor. În plus, aceștia pot preveni bolile oftalmologice, precum și îmbătrânirea pielii. Mai mult, consumați în mod corect, cartofii stimulează creierul și îmbunătățesc funcțiile cognitive. Prin conținutul de vitamina C și acid folic, acest aliment previne deteriorarea celulelor din cauza radicalilor liberi și luptă împotriva dezvoltării tumorilor. Vezi AICI o rețetă de salată de cartofi!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...