Cum trebuie să tai, de fapt, cartofii ca să prindă un gust mai bun la cuptor

Emanuela Pană 22.10.2021, 08:37
Cum trebuie să tai, de fapt, cartofii ca să prindă un gust mai bun la cuptor

Noi, românii, suntem campioni în Europa la mâncat cartofi, consumând, în medie, 94 de kilograme pe an. Din păcate, însă, un sfert dintre cartofii consumați de români sunt de o calitate culinară mai proastă, provenind din import, dar asta este deja o alta poveste. Cum cartoful este a doua pâine a românului, ne-am gândit să vă dezvăluim câteva trucuri care să vă ajute să obțineți un preparat mai bun. Mai multe detalii, în continuare.

Cum trebuie sa tai cartofii pe care-i bagi la cuptor

Deși sunt sănătoși și extrem de gustoși, cartofii nu au o „reputație“ foarte bună, fiind asociați, în general, cu alimentele prăjite, dăunătoare și care îngrașă. Se poate și mai rău, căci timp de secole au fost considerați otrăvitori. Problema este însă că majoritatea dintre noi nu îi consumăm corect. Dacă am respecta câteva reguli, ne-am putea bucura din plin de beneficiile pe care le au.

Întrucât rețetele populare de preparare a cartofilor aduc mai multe deservicii decât beneficii asupra organismului nostru, fapt susținut de specialiști, ne-am gândit să vorbim puțin despre o variantă mai sănătoasă, și anume cartofii gătiți la cuptor. Aceștia nu conțin așa de mult ulei precum cartofii prăjiți și nici nu sunt gătiți la temperaturi înalte, astfel că nu devin nocivi pentru sănătate.

O altă greșeală pe care românii o fac frecvent constă în faptul că prăjesc cartofii și îi combină cu carnea, și ea tot prăjită de cele mai multe ori. Această combinație este greu de digerat, putând crea probleme ale digestiei, dar și acumularea de kilograme în plus. Un studiu realizat cu ceva timp în urmă arăta că un consum mare de cartofi duce la îngroșarea taliei, mai ales în cazul femeilor. Așadar, soluția este și în acest caz echilibrul.

Totuși, dacă vă plac foarte mult cartofii și nu vreți să-i reduceți din alimentația zilnică, este important să învățați să-i preparați corect, astfel încât să nu vă fie afectat organismul. Reputația cartofilor care îngrașă vine, cel mai probabil, de la faptul că au un indice glicemic mare, ce „aruncă în aer“ nivelul de zahăr din sânge, potolind foamea pe termen scurt.

Din fericire, există alternative. Cartofii fierți sau copți nu îngrașă, întrucât amidonul se transformă prin retrogradare într-o formă glucidică rezistentă, asemănătoare fibrelor alimentare benefice, stimulând creşterea ratei metabolismului bazal cu circa 20%.

Poate că nu sunt chiar la fel de gustoși ca cei prăjiți, însă cartofii la cuptor sunt fără doar și poate o variantă mai sănătoasă. Pentru ca aceștia să aibă un gust final și mai bun, este indicat să fie tăiați în rondele și ceva mai subțiri, pentru a fi pătrunși cum trebuie. Dacă sunt secționați în bucăți mari, este foarte probabil să rămână cruzi la mijloc și, prin urmare, să vă displacă.

Citește și: Rețetă inedită de cartofi cu bere la cuptor. De ce alte ingrediente mai ai nevoie. Este senzație

De ce este cartoful important în alimentaţie?

După cum aminteam și mai sus, dacă sunt consumați în mod corespunzător, cartofii sunt buni pentru sănătate, reprezentând o sursă importantă de potasiu, fibre şi vitamina C, magneziu și chiar antioxidanți.

Cum trebuie să tai cartofii pentru a ieși mai buni la cuptor
Cum trebuie să tai cartofii pentru a ieși mai buni la cuptor

De ce este sănătos cartoful? Iată doar câteva dintre motive:

  • face parte din grupa alimentelor amidonoase (carbohidraţi complecşi). Preparat şi combinat corect are valoare nutritivă ridicată;
  • este o sursă bună de potasiu, conţine fosfor, acid folic, vitaminele A, B2, B6, vitamina C (care este distrusă la temperaturi mari de preparare);
  • îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor şi stomacului;
  • are proprietăţi antibiotice (sucul), scade tensiunea arterială şi tratează ulcerul, gastritele;
  • nu îngraşă (contrar folclorului pasionaţilor de diete la modă);
  • ameliorează tusea uscată (inhalaţii cu aburi din fiertura de cartofi);
  • retrage umflăturile pleoapelor (aplicaţii externe);
  • calmează pielea arsă şi insolaţia (cataplasme).
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...