Gabriela Firea, pensie specială uriașă după un singur mandat. Primarii se vor îmbogăți din ianuarie 2021

Ana Anitoiu 18.12.2020, 12:45
Gabriela Firea, pensie specială uriașă după un singur mandat. Primarii se vor îmbogăți din ianuarie 2021

Gabriela Firea ar putea primi o pensie specială uriașă după un singur mandat de primar general al Capitalei, conform Codului Administrativ ce a fost adoptat de Guvernul Dăncilă. O încercare de abrogare a pensiilor speciale uluitoare pentru aleșii locali, ce ar urma să fie acordare de la 1 ianuarie 2021, a eșuat, joi, în Parlament.

Ce pensii speciale ar urma să primească aleșii locali, de la 1 ianuarie

Mai exact, pensiile speciale pentru foștii primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene ar urma să fie acordate începând cu data de 1 ianuarie 2021. Aceasta după ce, la finalul anului trecut, Guvernul Orban le-a amânat cu un an. USR a inițiat abrogarea definitivă a acestora. Însă, surpriză! Ar fi căzut internetul la unii dintre politicieni, astfel că votul din Parlament pentru abrogare a fost amânat.

Lovitura pentru bugetul statului, în cazul acordării acestor pensii speciale, ar fi uriașă. Pensia specială minimă pentru foștii primari ar urma să fie de 1.597 lei, dar sumele ar putea fi mult mai mari, în cazul unora dintre ei. România are 3.282 de localități, distribuite 41 de județe. Pentru toți aleșii locali enumerați, cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară, conform Codului Administrativ.

Ce pensie specială ar urma să primească Gabriela Firea

La finalul mandatului ei de primar general al Capitalei, Gabriela Firea a avut o indemnizație lunară brută de 20.100 lei. Astfel, rezultă că, în total, pentru 48 de luni de mandat, ea ar putea primi 3.859 de lei pe lună, la care se adaugă câte 80,4 lei pentru fiecare dintre cele trei luni în cu care i-a fost prelungit mandatul, în contextul pandemiei de coronavirus. Prin urmare, pensia ei specială ar urma să depășească 4.100 de lei lunar.

În plus, pensia crește direct proporțional cu perioada în care un ales local s-a aflat în funcție. ”Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, cu condiția ca persoanele prevăzute la alin. (1) să fi exercitat cel puțin un mandat complet de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean”, mai arată Codul Administrativ.

Gabriela Firea, pensie speciala uriasa dupa un singur mandat. Primarii se vor imbogati din ianuarie 2021
Gabriela Firea

Pensie de peste 9.300 de lei pe lună, pentru un fost primar

Un exemplu și mai uluitor este cel al lui Mircea Hava, fost primar la Alba-Iulia. Acesta a avut cinci mandate complete la primărie, dintre care i se vor lua în considerare trei, în calculul pentru pensia specială. Rezultatul în cazul lui este incredibil. O pensie specială de 9.396 de lei pe lună. În plus, suma crește odată cu fiecare majorare de salariu pentru primarul în funcție.

Din 2017, când primăriilor li s-a dat dreptul să stabilească salariile angajaților, acestea au mai fost mărite. Prin urmare, primarii care au avut mai multe mandate ar putea primi pensii similare sau chiar mai mari decât cea a lui Mircea Hava.

Condiții pentru acordarea pensiilor speciale, pentru primari și viceprimari

Aceste pensii speciale ar putea fi acordate pentru toți primarii și viceprimarii care au avut măcar un mandat complet, din 1992 până în prezent. Momentan, autoritățile nu au realizat o statistică în care să prezinte numărul celor care ar putea să beneficieze de pensie specială ca urmare a funcțiilor pe care le-au avut după anul menționat.

Lovitura la bugetul de stat va fi și mai mare decât atât! Codul Administrativ arată că ”indemnizația pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.” Adică mulți dintre cei care au fost primari, viceprimari, președinți sau vicepreședinți de consiliu județean și au devenit apoi parlamentari vor primi două pensii speciale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...