Primăria din Paris, amendată pentru că discriminează bărbații. Cum s-a ajuns aici

Stan Filon 16.12.2020, 13:06
Primăria din Paris, amendată pentru că discriminează bărbații. Cum s-a ajuns aici

Caz șocant în Franța, unde Primăria din Paris este acuzată de discriminare. Instituția a primit o amendă destul de mare, deoarece au fost angajate mai multe femei decât bărbați. Cei care au făcut plângerea au fost reprezentanții sexului tare.

Primăria din Paris a fost amendată pentru că discriminează bărbații

Așadar, Primăria Parisului a fost amendată cu 90.000 de euro pentru că nu a respectat prevederile legale privind egalitatea de gen. Mai exact, au fost angajate prea multe femei în funcții de conducere. Amenda a fost anunțată public chiar de primarul orașului, Anne Hidalgo.

Edilul Parisului nu a primit vestea cu prea multă încântare și a declarat chiar că decizia este una ”absurdă și nedreaptă”. Sancțiunea pentru primăria Capitalei a fost pronunțată de ministerul serviciului public al țării.

Primaria din Paris a fost amendata pentru discriminare
Primaria din Paris a fost amendata pentru discriminare. Primarita Anne Hidalgo (foto) nu este de aceeasi parere

Ce spune primarul Parisului, Anne Hidalgo

Legea încălcată a intrat în vigoare din 2013 cu scopul de a asigura că în funcții publice de conducere sunt promovate cât mai multe femei. Ca atare, nu mai mult de 60% din numiri pot fi de același sex.

Însă primăria pariziană, condusă de Anne Hidalgo, a numit, în 2018, 11 femei și doar 5 bărbați, ceea ce încalcă proporția stabilită de lege, iar de aici până la amendă a mai fost un singur pas.

Primarul orașului consideră această amendă ”absurdă, nedreaptă, iresponsabilă și periculoasă”. Ea a argumentat că decalajul este încă foarte mare peste tot în Franța, iar pentru a obține paritatea este necesară accelerarea ritmului în care sunt numite femei în funcții de top.

10 ani de închisoare pentru rasiștii din România

Discriminarea ar putea fi plătită scump și în România, unde o lege în acest sens a trecut tacit de Senatul României. Aceasta incriminează ”antițigănismul”.

Conform proiectului, prin “antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani.

Ce fapte sunt pedepsite cu închisoare de până la 10 ani:

  • promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepții sau doctrine antițigăniste, precum și utilizarea în public a unor simboluri antițigăniste, fapte pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani. Excepție fac actele săvârșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public;
  • aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antițigănist, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani. Excepție fac persoanele care denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită.

Pentru ca proiectul ”antițigănism” să devină lege și să poată crea efecte, acesta trebuie să fie adoptat și de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele României, apoi publicat în Monitorul Oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...