Impozitarea pensiilor speciale, neconstituţională!? Curtea Constituţională a dat dreptate Avocatul Poporului

Stan Filon 15.12.2020, 14:50
Impozitarea pensiilor speciale, neconstituţională!? Curtea Constituţională a dat dreptate Avocatul Poporului

Pensiile speciale ar putea rămâne în vigoare! Potrivit unor surse citate de Digi 24, Curtea Constituțională s-ar pregăti să declare impozitarea cu 85% a pensiilor speciale neconstituțională! Astfel, Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea avea câștig de cauză, instituțiile respective fiind cele care au sesizat CCR.

CCR ar putea decide că impozitarea cu 85% a pensiilor speciale este neconstituțională

După amânarea de nu mai puțin de 4 ori a unui verdict, Curtea Constituțională îi fierbe pe guvernanți, deoarece dacă pensiile speciale vor rămâne în vigoare, acestea trebuie să fie cuprinse în bugetul pentru anul 2021.

Reprezentanţii Alianţei USR-PLUS cer judecătorilor CCR o decizie urgentă privind proiectul de impozitare a pensiilor speciale, în special din cauza faptului că aceste pensii pot ”cântări greu în creionarea bugetului de stat pe 2021”.

CCR se pregateste sa declare neconstitutionala impozitarea pensiilor speciale
CCR se pregateste sa declare neconstitutionala impozitarea pensiilor speciale

Avocatul Poporului face scut pentru pensionarii speciali ai României

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman declara pe 8 decembrie că este pentru a treia oară când CCR amână pronunţarea pe proiectul liberalilor care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale şi precizează că judecătorii Curţii trag de timp într-o speţă care îi priveşte direct. El a mai explicat că proiectul a ţinut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale.

Pe 26 octombrie, deputatul USR Claudiu Năsui a declarat că în ultimele patru luni, în plină pandemie, peste 3 miliarde lei s-au dus pe pensiile speciale, în timp ce lumea aşteaptă decizia CCR pe această speţă. ”Una din priorităţile USR este eliminarea acestor clase de privilegii în care unii români sunt buni de primit, iar alţii doar de plătit”, a adăugat el.

ÎCCJ spune că legea încalcă mai multe principii

Cele mai vehemente voci în ceea ce privește renunțarea la impozitarea pensiilor speciale sunt cele de la Avocatul Popoprului și ce la ÎCCJ. Obiecţiile formulate de Avocatul Poporului şi ÎCCJ vizează modificarea în Parlament a Legii pentru completarea Codului Fiscal în sensul impozitării pensiilor speciale. ÎCCJ reproşează că sunt nesocotite decizii succesive ale Curţii în domeniu, că nu a fost consultat CSM şi consideră că sunt încălcate mai multe principii, printre care cel al impunerii fiscale juste şi echitabile şi cel al independenţei judecătorilor. Statisticile spun că foștii magistrați sunt printre cei mai mulți care încasează pensii speciale.

Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat legea privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, decizie luată cu 307 voturi „pentru”. Astfel, va fi aplicată o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare, dacă nu se va opune Curtea Constituțională a României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...