Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, întâlnire de gradul 0 cu Klaus Iohannis. Discuții intense în spatele ușilor închise: „Acele negocieri ridicole, pe lângă Constituție, nu au ce căuta”

Ioana Bucur 14.12.2020, 14:13
Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, întâlnire de gradul 0 cu Klaus Iohannis. Discuții intense în spatele ușilor închise: „Acele negocieri ridicole, pe lângă Constituție, nu au ce căuta”

Schimb de replici incendiar în timpul negocierilor pentru noul Guvern. Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, declarații despre întâlnirea de gradul 0 cu Klaus Iohannis. Ce a fost nevoit președintele să recunoască în fața celor doi reprezentanți ai PSD.

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea au făcut dezvăluirile momentului. Ce le-a transmis Klaus Iohannis, în timpul negocierilor pentru noul Guvern   

Luni, după consultările de la Cotroceni pentru formarea noului Guvern, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dezvăluit că președintele a recunoscut că alegerile parlamentare 2020 au fost câștigate de social-democrați și chiar a felicitat formațiunea politică pentru victorie. Mai mult, Klaus Iohannis ar fi numit propunerea PSD pentru funcția de premier o alegere „onorabilă”.

„Președintele a recunoscut că am câștigat alegerile și chiar ne-a felicitat și a spus că propunerea PSD în persoana lui Alexandru Rafila este o propunere onorabilă. Am menționat faptul că acele negocieri ridicole, pe lângă Constituție, nu au ce căuta într-o democrație reală și vom aștepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a avea o concluzie”, a declarat Marcel Ciolacu, după negocierile de la Cotroceni.

PSD a propus un guvern de uniune națională. Cât au durat discuțiile dintre Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis

Marcel Ciolacu a mai dezvăluit că a propus președintelui un guvern de uniune națională.

„Am spus că România trece printr-o perioadă delicată și nu ne permitem o majoritate în Parlament fragilă și considerăm că un guvern de uniune națională este cea mai bună soluție pentru România. Normal, în această construcție politică partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze prim-ministrul în persoana domnului Rafila. A luat act președintele de propunerile noastre”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu si Gabriela Firea, intalnire de gradul 0 cu Klaus Iohannis
Marcel Ciolacu si Gabriela Firea, la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Inquam Photos / George Calin

Liderul PSD a precizat că partidul nu va vota un nou guvern PNL sau unul format în jurul liberalilor, amintind despre consecințele guvernării PNL din ultimul an de zile. Discuțiile de la Cotroceni au durat aproximativ 20 de minute. Delegația PSD a fost formată din Marcel Ciolacu, liderul formațiunii politice, secretarul general Paul Stănescu, prim-vicepreședinții Sorin Grindeanu și Gabriela Firea și președintele Consiliului Național, Vasile Dîncu.

Ziua decisivă, după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare 2020. Partidele ce au trecut pragul de 5% au fost chemate la Cotroceni

Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni, cu delegațiile partidelor politice trimise de voturile românilor în Parlament. La finalul discuțiilor, președintele este așteptat să anunțe numele premierului. Acesta va avea, apoi, zece zile pentru a-și prezenta programul de guvernare și echipa în plenul Camerelor Unite. Delegațiile partidelor au fost invitate la Cotroceni în ordine descrescătoare a numărului de voturi primite la alegerile din 6 decembrie, primul fiind PSD, la ora 11.00, urmat de PNL, USR PLUS, Alianţa pentru Unirea Românilor, UDMR şi Grupul minorităților naţionale, fiecărui partid fiindu-i alocată o oră.

O primă rundă de discuţii între liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR a avut loc joi, iar la prima parte a întâlnirii a participat şi preşedintele Iohannis. Negocierile şi discuţiile au continuat sâmbătă, când s-au înregistrat unele progrese iar cele trei formaţiuni au şi emis un comunicat comun, însă duminică discuţiile s-au blocat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...