Sunt atât de multe ingrediente perfecte pentru cocktailuri, încât nu le vom epuiza vreodată, cam în aceeași măsură în care gastronomia pare infinită. Din acest motiv, voi detalia mai jos cum faci un cocktail cu Pisco și Verjus. Acesta din urmă este agurida, sucul de struguri verzi pe care unele bunici îl foloseau pentru acrirea ciorbelor, a salatelor.
Agurida este atât un cuvânt pentru struguri înainte de coacere, cu gust foarte acru, cât și sucul pe care îl obții din presarea lor. Un articol foarte interesant despre aguridă găsești pe pagina de Facebook Ierburi Uitat, dar îl poți vedea și integrat mai jos. Ca o scurtă istorie, acest suc de struguri verzi este prezent ca referință culinară în prima carte de bucate în limba română, scrisă în chirilică, intitulată Manuscrisul Brâncovenesc, păstrată la Biblioteca Academiei Române.
Pentru multe dintre bunici, acesta era cel mai popular acritor, mai ales că nu aveau zeamă de lămâie, iar gustul de oțet nu are nicio legătură cu complexitatea fructată a aguridei. Din păcate pentru noi, în timp ce tinerii români vor fi uitat acest ingredient, francezii îl îmbuteliază și astăzi sub denumirea de Verjus, un produs pe care îl găsești în magazinele de specialitate, dacă nu te încumeți să ți-l faci acasă.
În ceea ce privește băutura intitulată Pisco, aceasta se distilează în egală măsură în Peru și Chile, iar dacă ești în căutarea unor referințe autohtone, s-ar putea să-ți aducă aminte de țuica din tescovină, pentru că și Pisco se obține din struguri presați fermentați și, ulterior, distilați. Istoria sa începe în secolul 16, când coloniști spanioli căutau să obțină o alternativă locală în Peru a unui brandy de struguri pe care îl importau din Spania. Pisco a fost soluția.
În cazul în care te simți aventuros și ai acces la Verjus sau aguridă, cel de mai jos este un cocktail foarte interesant, cu note amare, acrișoare și, după cum am explicat mai sus, referințe autohtone.
Ultima parola
30ml Pisco, recomand Capel
20ml Italicus – Rosolio di Bergamotto
20ml Verjus / Aguridă
15ml Suze
2-3 picături Creole Bitters The Bitter Truth
Metodă: Se amestecă ingredientele cu multă gheață într-un pahar de mixat timp de 15 – 20 de secunde, se strecoară cocktailul într-un pahar de timp tumbler (whiskey) peste un cub mare de gheață. Pentru decor, poți folosi o coajă de lămâie sau câteva boabe de struguri.
Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.