Cum faci un cocktail Rum Punch și profiți de sticla aceea de rom foarte tare, Overproof

Alexandru Puiu 30.08.2022, 19:29
Cum faci un cocktail Rum Punch și profiți de sticla aceea de rom foarte tare, Overproof

Când vine vorba de cocktailuri cu rom, toate au început de undeva, iar pe la 1600 deja se scria deja despre tradiționalul Punch, un fel de băutură ”lungă” menită să țină loc de vin, dar care avea rom, suc de lămâie sau limetă, zahăr și apă. Dacă vrei să înveți cum faci un cocktail Rum Punch, mecanismul este surprinzător de simplu de ținut minte.

Cu o istorie cât se poate de stufoasă în spate, una ce-și are rădăcinile undeva în Jamaica, clasicul Rum Punch respectă o rețetă cât se poate facilă, pornind de la niște rapoarte simple. Ideea cu acele rapoarte este să poți mări sau micșora rețeta cu ușurință, dacă vrei să faci una, 5 sau 10 porții. Nu de alta, dar în cazul în care ai văzut în filme un bol de punch, bazele pleacă de la această rețetă. Pe de altă parte, dacă vrei să te bucuri singur de un Rum Punch, este cât se poate de bună și această variantă.

Apropo de sticla de rom tare din titlu, motivul pentru care ai văzut de multe ori în baruri sticle de rom de 80 de grade sau exact 75,5 grade are legătură exact cu acest punch-uri. Deși sunt curajoși care ”se bucură” de acele spirtoase sub formă de shot-uri sau pentru a le aprinde deasupra unui cocktail mai ușor digerabil, conceptul de bază din spatele existenței lor a fost punch-ul. Între timp, au apărut numeroase alte cocktailuri cu asemenea rom și cu siguranță, nu este o investiție proastă să ai în casă o sticlă de Goslings 151 Proof, de exemplu.

Cum faci un cocktail Rum Punch

Principiul de bază din spatele unui Rum Punch este o parte acidă (suc de lime sau lămâie), două părți dulci (sirop de zahăr sau alt sirop care te încântă, ghimbir, căpșuni, soc, etc.), trei părți tărie (rom overproof) și patru părți ”moale” (apă, suc, ceai rece). Pornind de la acest mecanism, cea mai simplă rețetă o poți vedea mai jos.

Rum Punch

45ml Rom Overproof 75,5 grade – recomand Cruzan sau Goslings

15ml suc de limetă, proaspăt stors

30ml sirop de zahăr (Amesteci volume egale de zahăr și apă până se dizolvă zahărul, pe foc. Lași să se răcească)

2 dash-uri Angostura Bitters

60ml apă rece

Metodă: amesteci toate ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață. Strecori cocktailul peste un cub mare de gheață sau, dacă vrei mai multă diluție, poți apela la un pahar plin cu gheață pisată. Pentru decor, poți folosi o felie de lămâie, limetă și, eventual, o cireașă maraschino.

Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe