SPECIAL

Cum era oglindită Revoluția din 1989 în presa internațională a vremii

Dan Mlădinoiu 17.12.2021, 13:50
Cum era oglindită Revoluția din 1989 în presa internațională a vremii

În urmă cu peste 30 de ani, România era punctul fierbinte al globului. Începând cu 16 decembrie, un popor din sud-estul Europei tăia sârma ghimpată a gulagului în care fusese ostracizat timp de patru decenii și jumătate.

Gheara de fier a celui mai sinistru regim din toate timpurile se descompunea într-o muribundă fantomă ce avea să fie azvârlită pe năsălia iadului. Libertatea, cel mai important dat dumnezeiesc după viață, dădea din nou muguri pe ramurile milenarului arbore românesc.

Dacă în alte țări din damnatul monolit cu centrul de comandă la Moscova, comunismul a fost măturat odată cu cioburi de beton din zidul berlinez ori cu petice de catifea pragheză, la Timișoara și București costurile se plăteau în vieți de om.

O întreagă lume privea uluită și admirativ dramatica peliculă ce se derula aici. Suveica presei mondiale țesea necontenit informații din țara în care se trăgea cu muniție de război. Televiziunile, radiourile, ziarele de pe mapamond lucrau în regim de foc continuu. Câteva extrase aparținând unora dintre cele mai importante nume ale canalelor media din acea vreme sunt prezentate în textul de mai jos.

Cum era oglindită Revoluția din 1989 în presa internațională a vremii

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea

Timișoara, România, 17 decembrie 1989

Corespondentul rfe/rl.org, Jeremy Bransten, venea la Timișoara pentru a relata desfășurarea evenimetelor. Ca în cazul multor revolte, scânteia care a aprins revoluția în România a început în cele mai puțin probabile locuri și din cele mai puțin probabile motive. O mare parte a anului 1989, în orașul Timișoara, un slujitor al puțin cunoscutei Biserici Reformate Maghiare a rezistat ordinului superiorilor săi de a se muta într-o altă congregație. Preotul LaszloTokes spune că parohiile etnice maghiare au fost hărțuite frecvent de către autoritățile comuniste române, care se infiltraseră în ierarhia bisericii. Tokes nu a fost singur și doar întâmplător, notează el, a fost o replică a bisericii sale care a dus la o revoltă populară.

La slujba de duminică din 10 decembrie 1989, Tokes a spus congregației sale că lupta lui cu autoritățile a fost pierdută. Urma să-i părăsească pe 15 decembrie. Primăria amenințase că îi va evacua fizic pe Tokes și familia lui dacă sfidarea va continua.

Spre surprinderea lui, spune Tokes, congregația s-a angajat să-l apere. Din acel moment, a fost instituită o veghe permanentă, iar până pe 15 decembrie, o mică mulțime s-a adunat în jurul clădirii bisericii din centrul Timișoarei, aprinzând lumânări și cerând autorităților să înceteze persecuția împotriva lui Tokes. Până seara, mulțimea a numărat peste 1.000 de oameni și a continuat să crească până a doua zi.

Cum era oglindită Revoluția din 1989 în presa internațională
Revoluția din 1989, în presa internațională

Washington Post

București-23 decembrie 1989. În timp ce azi luptele continuau pe străzi, Televiziunea Română a difuzat știrea că liderul comunist, Nicolae Ceauşescu, a fost răsturnat de la putere. Împreună cu soţia sa şi fratele Ilie Ceaușescu au fost capturaţi. Atât el cât și personalul său de încredere urmează a fi puși sub acuzare penală de către un nou guvern. Luptele de stradă au continuat până seara, în vreme ce un grup de elită al forțelor de Securitate loiale lui Ceaușescu a folosit tuneluri subterane și rezerve ascunse de muniție pentru a se deplasa prin oraș și a trage cu arme cu lunetă în militarii armatei române care sprijineau noul guvern. Anunțul despre prinderea lui Ceaușescu a fost făcut de Ion Iliescu, membru al noului guvern de tranziție.

Astăzi au fost semnalate lupte și focuri de mitralieră în orașul Brașov, la nord de București, și la Timișoara, unde forțele de securitate ar fi parașutat aseară trupe suplimentare din trei elicoptere. La Timișoara, weekendul trecut, a avut loc un protest în masă transformat într-un masacru a câtorva mii de oameni. Aici, la București, au spus martorii astăzi, aproximativ 1.000 de tineri protestatari au fost împușcați joi seară de forțele de securitate, care apoi s-a întors pentru a îndepărta cadavrele și a șterge toate dovezile măcelului. La căderea serii, centrul Bucureștiului s-a văzut acoperit de nori de fum negru provenind de la incendii și de la miile de cartușe trase în ultimele 24 de ore. La acțiunile de forță s-au folosit tancuri și vehicule blindate.

La Stampa

Pe 16 decembrie 1989, s-a aprins la Timișoara scânteia care a dus la explozia Revoluției române, ce a culminat cu executarea sumară a dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției sale, Elena. Nu au fost singurii care au plătit cu sânge pentru sfârșitul unei ere întunecate și dureroase. Aproximativ 1.000 de oameni au murit, majoritatea în capitala București, iar peste 3.000 au fost răniți.

The Guardian

23 decembrie 1989: răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu urmează unei săptămâni de măcel în care mii de protestatari împotriva regimului său au fost uciși. Ultimul dictator din Pactul de la Varșovia a fost înlăturat ieri și a devenit fugar în țara pe care a condus-o timp de 24 de ani.

Misterul a înconjurat locul în care se aflau fostul președinte și soția sa, Elena. Televiziunea din București a spus că au plecat din țară. Rapoartele ulterioare au sugerat că cei doi au fost capturați. Fiul lor, Nicu, a fost prezentat încătușat la televizor. Martorii au văzut zeci de oameni împușcați în centrul Bucureștiului seara și în jurul Palatului Regal aflat în flăcări, acolo unde familia Ceaușescu își stabilise locuința. Mai târziu, mulțimi de oameni bucuroși defilau prin oraș.

Răsturnarea domnului Ceaușescu a urmat unei săptămâni de carnagiu în care mii de bărbați, femei și copii care protestau împotriva regimului său au fost uciși cu sânge rece. Probabil, alte zeci de mii au fost răniți. Echipe de medici cu provizii de urgență au fost transportate aseară cu avionul de la Geneva.

La începutul serii, s-a anunțat că s-a format un Comitet Național pentru Democrație din comandanți militari necompromiși, studenți și intelectuali. Premierul administrației Ceaușescu, domnul Constantin Dăscălescu, și guvernul său ar fi demisionat.

Noul comitet a declarat că scopul său imediat este încetarea cultului personalității care se dezvoltase în jurul familiei Ceaușescu. Vor fi organizate alegeri libere cât mai curând posibil, iar o mass-media independentă va fi creată. Programul de distrugere a satelor va fi oprit.

Parlamentul Sovietic și-a exprimat aprobarea cu privire la căderea președintelui Ceaușescu și a transmis poporului român un mesaj special de sprijin propus de președintele Gorbaciov. Se pare că mesajul a fost transmis după ce a aflat că domnul Ceaușescu a fost arestat.

Ministrul Apărării, generalul Vasile Milea, s-a spus că s-a sinucis – deși este la fel de posibil să fi fost împușcat de un membru al gărzii lui Ceaușescu.

Până la ora 18.00, televiziunea română transmitea în direct reportaje despre mitingurile victoriei la care au participat mii de oameni la București. O voce din studio a spus că armata era în întregime de partea oamenilor. Se spune, de asemenea, că toate punctele strategice din țară se află sub controlul civililor.

Străzile și piețele Bucureștiului erau pline de portrete rupte și busturi sfărâmate ale președintelui și ale soției sale. Un guvern interimar a fost anunțat la o oră de la capturarea dictatorului. Liderul său provizoriu este fostul ministru de externe, în vârstă de 73 de ani, domnul Corneliu Mănescu. El a fost cosemnatar al unei scrisori deschise de critică aspră apărută în martie la adresa regimului Ceaușescu. Unul dintre primele acte ale noii conduceri a fost plasarea temutelor forțe de Securitate, sub controlul armatei-21 decembrie 1989.

TV5

„Mormântul comun” al Timișoarei, rezultat al manipulării, Timișoara rămâne o amintire amară pentru presa occidentală.

Televiziunile din întreaga lume transmit imaginile unei gropi comune în care, potrivit unor trimisi speciali, zăceau cadavre torturate. Conform relatărilor din presă, aceste cadavre ar fi fost dovezi ale masacrelor care se presupune că ar fi avut loc acolo în timpul revoltelor de la mijlocul lunii decembrie 1989.

Pentru a susține știrile apocaliptice pe care le difuzează în timp real, radioul și televiziunea au prezentat rapoarte presupuse oficiale transmise de agențiile maghiare și iugoslave și citate de Agenția France Presse (AFP). Cifra repetată peste tot a fost „4632 de cadavre”.

19 cadavre, unul lângă altul, sunt expuse în fața jurnaliștilor. Un „mormânt comun” ar trebui să dovedească o represiune necruțătoare. Acești oameni muriseră înainte de revoluție, de moarte naturală, dar fuseseră dezgropați pentru filmare. Revoluția începe la Timișoara, un oraș în vestul îndepărtat al țării și aproape de granițele iugoslave și maghiare. Pe 16 decembrie, o mulțime apără un pastor protestant amenințat cu strămutarea de către Securitate.

Seara, protestul s-a transformat într-o revoltă. Forțele armate deschid focul. Revolta se transformă într-o insurecție. Represiunea continuă, însă miercuri, au loc fraternizări între militari și manifestanți. Un comitet revoluționar preia puterea. Timișoara este declarată pe 19 decembrie primul „oraș liber” din România, dar Timișoara nu este singurul oraș al revoltei, ci și Capitala.

Pe 21 decembrie, regimul comunist a organizat în București un miting de amploare. El s-a transformat într-o demonstrație ostilă a peste 100.000 de oameni. Ceauşescu, care se întoresese dintr-o călătorie oficială în Iran, este huiduit şi nevoit să demisioneze. Seara, tancurile invadează orașul. În jurul miezului nopții, vehicule blindate ușoare au deschis focul: 39 de morți.

Cum era oglindită Revoluția din 1989 în presa internațională
Nicolae Ceaușescu, fostul lider comunist

Fuga soților Ceaușescu

A doua zi, mulțimea a preluat sediul Partidului Comunist. Cuplul prezidențial fuge cu un elicopter după ce l-a amenințat pe pilot. Probabil din lipsă de combustibil, elicopterul a aterizat la 50 de kilometri distanță. Potrivit unei alte versiuni, pilotul era controlat de Securitate, care a decis să-l trădeze pe Ceauşescu.

El Pais

Jurnalista Maria R. Sahuquillo – 17 decembrie 1989 scrie: La puțin peste o lună de la demolarea zidului care desparte estul Republicii Democrate Germane de Republica Federală Germania, vânturile schimbării au început să ajungă în România. Sute de cetățeni au manifestat pe străzile din Timișoara, pentru a protesta împotriva evacuării lui Lazslo Tokes, un pastor evanghelic care criticase regimul. O mobilizare absolut fără precedent într-o societate înecată de represiune și frică de temuta Securitate.

(surse: washingtonpost.com, elpais.com, lastampa.it, tv5monde.com, rfe/rl)

Urmăriți Impact.ro și pe