Cum sărbătorea Ceaușescu de Sfântul Nicolae. Ce cadouri îi lua Mădălin Voicu băiatului dictatorului, Nicu. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 06.12.2021, 20:49
Cum sărbătorea Ceaușescu de Sfântul Nicolae. Ce cadouri îi lua Mădălin Voicu băiatului dictatorului, Nicu. EXCLUSIV

Sfântul Nicolae era bine primit și pe vremea comuniștilor. Mădălin Voicu a povestit pentru Impact.ro cum sărbătoreau de ziua lor onomastică, primul bărbat al țării, Nicolae Ceaușescu, dar și mezinul acestuia, Nicu Ceaușescu

Onomastica nu era împotriva principiilor regimului

Sfântul Nicolae era marcat cu bucurie și pe vremea regimului comunist. Pentru Mădălin Voicu, 70 de ani, fiul celebrului violonist român care a încântat de-a lungul timpului foști regi și președinți ai României, de la Carol al II-lea la Nicolae Ceaușescu, nu există nici un fel de dubii în acest caz. Mădălin Voicu, cel care a vorbit mereu atent despre vremurile în care a făcut parte din grupul select de prieteni ai lui Nicu Ceaușescu, mezinul familiei care a condus țara între 1965 și 1989, a acceptat să rememoreze anumite aspect din vremuri care astăzi par desprinse din manualele de istorie.

”Trebuie să știți în primul rând că marcarea onomasticelor nu contravenea doctrinei de partid, cea care în epocă era aproape la fel de puternică ca și o lege. Ca atare, zilele onomastice dedicate Ionilor, Miticilor, lui Gheorghe sau Nicolae, erau bineînțeles așteptate ca și astăzi și marcate cu tot felul de petreceri, după posibilitățile fiecăruia. Ziua Sfântului Nicolae era poate puțin aparte în familia Ceaușescu, asta fiindcă atât tatăl, cât și fiul purtau același prenume. Însă și unul, și celălalt o sărbătoreau. Desigur, fiecare în felul său!”, susține Mădălin Voicu.

Nicolae Ceaușescu își sărbătorea ziua doar în familie

El a povestit pentru Impact.ro că diferența o făcea în primul rând vârsta. Apoi, foarte probabil, lejeritatea discuțiilor, lucru absolut normal prin mentalitatea diferită a generațiilor, lucru care se întâmplă de când lumea, de altfel. ”Nicolae Ceaușescu își aniversa și el onomastica. Să nu credeți că nu o făcea! Toți o făceam! Doar că Nicolae Ceaușescu marca această celebrare aproape întotdeauna în familie, cu ai săi și cu rudele cele mai apropiate. Rar când mai invita câte un prieten sau doi. Pentru Nicu Ceaușescu era însă altfel. Pentru el și grupul nostru de prieteni era doar un alt pretext de a ne reîntâlni și de a petrece timpul împreună”, adaugă el.

Mădălin Voicu spune că Sfântul Nicolae era doar un pretext al unei noi întâlniri între tineri care aveau aceleași preocupări și care se vedeau aproape zilnic. ”Pentru noi nu se punea chestiunea de a rata vreo întâlnire. Eram uniți și ne bucuram unul de prezența celuilalt. Asemenea zile onomastice nu erau însă foarte diferite de celelalte, normale, să le spun, vă spun sincer! Desigur, pe lângă câte un pahar de șpriț se adăuga tradiționalul  La Mulți Ani. Într-un fel era doar un pretext de a ne revedea! Atmosfera era lejeră printre noi! Nu se punea prea tare nici chestiunea cadoului. Ce cadou i-ai fi putut lua fiului șefului statului?

Nu-mi amintesc să-i fi dus vreodată vreun cadou aparte. Poate un stilou mai special, o dată sau de două ori. Și nici el nu-mi amintesc să ne fi sugerat vreodată ceva! Sigur, fiindcă era cine era, preparatele și băuturile erau foarte probabil dintr-o anumită categorie, erau ceva mai răsărite. Dar în rest, ascultam muzică, glumeam și discutam despre te miri ce! Vârsta își spunea cuvântul! Să nu se gândească nimeni că la petrecerile noastre se întâmpla nu știu ce cancan sau că trăgea cu tunul”, mai spune același Mădălin Voicu.

Urmăriți Impact.ro și pe