China protestează față de planurile Pentagonului de a livra arme către Taiwan

Mihnea Tălău 06.04.2022, 16:21
China protestează față de planurile Pentagonului de a livra arme către Taiwan

Autoritățile chineze consideră că livrările de arme americane către Taipei reprezintă o încălcare a acordurilor bilaterale și o încălcare a intereselor naționale ale Chinei. Se solicită anularea livrărilor de arme și a exercițiilor militare cu participarea Taiwanului.

China protestează împotriva intenției Pentagonului

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat miercuri că autoritățile chineze își exprimă protestul hotărât față de intenția Pentagonului de a crește livrările de arme către Taiwan.

„Astfel de acțiuni ale SUA subminează relațiile chino-americane și perturbă pacea în strâmtoarea Taiwan. În legătură cu acestea, China își exprimă un protest hotărât și o nemulțumire ascuțită”, a declarat acesta în cadrul unui briefing.

Potrivit diplomatului, autoritățile chineze consideră că livrările de arme americane către Taipei reprezintă o încălcare a acordurilor bilaterale și o încălcare a intereselor naționale ale Chinei.

„Statele Unite ar trebui să anuleze livrările de arme planificate și să înceteze să mai desfășoare exerciții militare cu participarea Taiwanului”, a adăugat diplomatul, potrivit presei internaționale.

Henry Kissinger avertizeaza ca SUA si China ar putea ajunge la un conflict militar
SUA si China ar putea ajunge la un conflict militar

SUA intenționează să furnizeze Taiwanului arme și echipamente militare

Conform declarațiilor de marți ale secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, SUA intenționează să furnizeze Taiwanului arme și echipamente militare care, din punct de vedere american, sunt necesare pentru autoapărarea sa. Potrivit oficialului militar, Washingtonul își îndeplinește toate promisiunile făcute Taipeiului.

Guvernul american a aprobat o vânzare către Taiwan de echipament şi servicii de formare, în valoare de până la 95 de milioane de dolari.

Taiwanul este guvernat de administrația sa locală din 1949, când forțele rămase ale Kuomintangului, conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975), au fost înfrânte în Războiul Civil Chinezesc și s-au refugiat pe insulă. Taiwanul a păstrat steagul și alte câteva simboluri ale Republicii Chineze care existau înainte ca comuniștii să preia controlul asupra continentului. Beijingul consideră insula ca fiind una dintre provinciile sale. Această poziție este susținută de majoritatea țărilor, inclusiv de Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...