China, aliata Rusiei, după summitul cu liderii UE. Va susține pacea în Ucraina „în felul său”

Beatrice Dumitru 01.04.2022, 19:04
China, aliata Rusiei, după summitul cu liderii UE. Va susține pacea în Ucraina „în felul său”

Președintele chinez Xi Jinping și premierul Li Keqiang au disctat timp de două ore cu liderii UE Ursula von der Leyen și Charles Michel, în cadrul unui summit virtual, primul din 30 decembrie 2020. Principalul subiect de discuție a fost războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, după ce SUA au dezvăluit că Rusia a cerut Beijingului armament pentru a continua invazia în țara vecină.

China, despre războiul din Ucraina

Relația dintre China și Rusia este una foarte strânsă și dovadă stă afirmația președintelui Xi Jinping că Vladimir Putin este „cel mai bun prieten al meu”. În acest context, liderii europeni au cerut Chinei să nu permită Moscovei să eludeze sancțiunile impuse de Occident ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei.

Beijingul a dat asigurări Uniunii Europene că va insista pentru pace în Ucraina, dar a spus că va face acestlucru „în felul său”, după ce liderii europeni i-au cerut să nu livreze armament Moscovei. Pe de altă parte, președintele Xi Jinping a spus că speră ca UE să trateze China „independent”, făcând aluzie la legătura strânsă dintre Europa și SUA, relatează Reuters.

China, aliata Rusiei, după summitul cu liderii UE. Va susține pacea în Ucraina „în felul său”
UE și China, summit despre războiul din Ucraina.

„Am cerut Chinei să ajute la încheierea războiului din Ucraina. China nu poate închide ochii la încălcarea dreptului internațional de către Rusia. Orice încercare de a eluda sancțiunile sau de a oferi ajutor Rusiei ar prelungi războiul„, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Îngrijorarea Chinei

Premierul chinez Li Keqiang le-a spus liderilor UE că Beijingul a căutat întotdeauna pacea și a susținut ideea de negocieri și este dispus să continue să joace un rol constructiv împreună cu comunitatea internațională, a relatat televiziunea chineză de stat CCTV.

Președintele Consiliului European a mai spus că cele două părți au convenit că războiul, pe care Rusia îl numește o „operație militară specială”, amenința securitatea globală și economia globală. De asemenea, Ursula von der Leyen a afirmat că Beijingul trebuie să apere ordinea internațională care a făcut din China a doua economie a lumii, în timp ce Occidentul susține că invadarea Ucrainei de către Rusia este o încălcare a Cartei Națiunilor Unite.

China este îngrijorată de faptul că țările europene adoptă direcții de politică externă mai dure, după modelul Washingtonului și a cerut UE să „exclude interferențele externe” în relațiile sale cu China. În 2019, UE a trecut brusc de la un limbaj diplomatic blând pentru a eticheta China drept rival sistemic.

UE, Marea Britanie și Statele Unite au sancționat oficialii chinezi pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang, ceea ce a determinat Beijingul să riposteze, înghețând un acord de investiții deja negociat UE-China.

Urmăriți Impact.ro și pe