UE se pregătește să facă rezerve de echipamente și medicamente în caz de incidente nucleare și chimice

Beatrice Dumitru 01.04.2022, 17:55
UE se pregătește să facă rezerve de echipamente și medicamente în caz de incidente nucleare și chimice

Uniunea Europeană a hotărât să lanseze o operațiune de stocare pentru a fi pregătită în cazul incidentelor chimice, nucleare și biologice, pe fondul îngrijorărilor legate de conflictul din Ucraina, potrivit unor documente UE. Rusia a adus în discuție de mai multe ori perspectiva utilizării armelor nucleare în războiul declanșat în Ucraina.

Ce vor include stocurile făcute de UE

Stocurile de echipamente de protecție și medicamente ar putea ajunge săptămâni, eventual câteva luni și vor crește rezervele disponibile pentru populația UE și țările partenere, inclusiv Ucraina. Rezervele vor include, de asemenea, echipamente de decontaminare, mănuși, măști și alte materiale pentru apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN), au declarat două persoane familiare cu problema pentru Reuters.

Preocupările cu privire la posibile incidente nucleare în Ucraina au determinat această mișcare a blocului comunitar, potrivit proceselor verbale întocmite după două reuniuni ale experților UE în domeniul sănătății, din luna  martie.

 UE se pregătește să facă rezerve de echipamente și medicamente în caz de incidente nucleare și chimice
UE face rezerve de medicamente.

Franța cere distribuirea tabletelor de iodură de potasiu

Trupele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina și Europa, în primele zile ale invaziei, pe care Kremlinul o numește o „operațiune specială”.

Centralele nucleare sunt operate de personal cu înaltă pregătire și calificare, ceea ce este dificil în actuala situație de conflict, mai ales atunci când sunt preluate de forțele militare”, au declarat oficialii UE în procesul-verbal al reuniunii din 16 martie.

Rusia a adus în discuție, în repetate rânduri, perspectiva folosirii armelor nucleare, în timp ce se luptă să învingă armata Ucrainei în războiul care durează de mai bine de o lună. Oficialii occidentali și-au exprimat, de asemenea, temerile că Rusia ar putea folosi arme chimice și biologice în Ucraina, cu riscuri de propagare în afara țării.

Franța, care deține președinția rotativă a UE, a cerut și un plan la nivelul blocului comunitar pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, folosite pentru a proteja persoanele expuse la radiații nucleare. Aproximativ 20 de state UE au deja stocuri de pastile cu iod, potrivit unui sondaj realizat de Comisia UE.

Lituania, de exemplu, a distribuit pastile cu iod de anul trecut, ca măsură de precauție după deschiderea centralei nucleare Astravets din țara vecină Belarus și a extins practica luna trecută pentru toată populația eligibilă. Și Suedia are rezerve de iodură de potasiu de zeci de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe