EXCLUSIV

Ce a exclus Irina Loghin din alimentație, după ce s-a prăbușit pe scenă. „Au chemat imediat Salvarea”. Secrete din bucătăria cântăreţei

Dorina Alexandrescu, Ioana Nicolae 31.03.2021, 12:49

Irina Loghin a rămas la fel de cochetă, de preocupată de imaginea ei, și la 82 de ani, vârstă pe care cu greu i-o dai, chiar și cu buletinul în mână, reușind spectaculos să fenteze trecerea timpului. Însă, ca să arate cu mult mai tânără, ea deține două mari secrete, alimentația, din care a exclus carnea, și sportul, zilnic plimbându-se câte 5 kilometri, pe aleile Parcului Herăstrău, din București. Vă prezentăm rețele ei culinare, potrivite pentru această perioadă, Postul Paștelui.

”Sarmalele le fac tot din pește, iar, în rest, consum soia”

De 42 de ani, Irina Loghin a renunțat la carne, schimbare  în alimentație care o menține sănătoasă. Totul a început în 1979, în timpul unui turneu, când a suferit o intoxicație alimentară, după ce a consumat o friptură de vită.

Eram la Sibiu, în turneu, alături de colegul meu, Benone Sinulescu. La restaurant, am comandat o friptură de vită, după care mi-a fost rău. Pur și simplu m-am prăbușit pe scenă. Țin minte că au chemat imediat Salvarea. Am făcut o intoxicație alimentară, altceva nu consumasem în ziua aceea și, de atunci, am zis ”Gata, nu mai mănânc deloc, niciun pic de carne!”. Sigur că m-am axat pe preparatele din pește. Și sarmalele le fac tot din carne de pește, iar, în rest, consum soia. Acest minunat aliment din care îmi fac lapte, brânză tofu, drob și chiar și maioneză de post, ne-a mărturisit Irina Loghin, pentru impact.ro.

Irina Loghin a fost una dintre cele mai frumoase artiste ale Epocii de Aur
Irina Loghin a fost una dintre cele mai frumoase artiste ale Epocii de Aur

”Beau dimineața tot felul de sucuri din fructe de pădure, pe care le amestec cu sfeclă roșie sau cu câte un morcov sau țelină”

Cântăreața de muzică populară recunoaște că, după ce a adoptat acest stil de viață sănătos, îi este foarte ușor să țină post.

În postul Paștelui, este și mai bine pentru că, fiind primăvară, te poți înfrupta din toate verdețurile care se găsesc pe tarabă, în piață, de la leurdă, urzici, la ceapă și lobodă, pe care le poți folosi în toate mâncărurile și sunt atât de sănătoase de nici nu vă imaginați!, a mai punctat artista noastră.

Irina Loghin le mai recomandă, celor care vor să se mențină sănătoși, sucuri din fructe și legume.

Eu beau dimineața tot felul de sucuri din fructe de pădure, pe care le amestec cu sfeclă roșie sau cu câte un morcov sau țelină. De ani de zile, am acest stil de viață, benefic organismului, mai spune aceasta.

Din casa interpretei noastre nu lipsește nici laptele de soia, pe care îl prepară din 250 g de boabe de soia cu trei litri de apă.

Mai pun și trei mere, apoi două-trei linguriţe de esenţă de vanilie. Laptele se prepară așa: se pun boabele de soia la înmuiat, în apă rece, pentru circa 12 ore, după care se scurge apa, se pune altă apă şi se pune totul la fiert până dă în clocot. Apa se scurge, iar boabele de soia se pun într-un blender cu apă călduţă (circa o cană cu soia la patru căni cu apă). Se strecoară prin tifon. Pulpa rezultată după stoarcerea laptelui se poate folosi la pregătirea altor preparate, explică celebra interpretă.

Pentru maioneza de post, din soia, Irina Loghin folosește 200 ml de lapte de soia.

Eu mai pun și 200 g de orez fiert, 100 ml de ulei şi sare după gust. Laptele de soia, orezul şi sarea se pun într-un blender şi se amestecă cam două-trei minute. Uleiul se adaugă încet, câte o lingură-două, în timp ce amesteci, ca la maioneza cu ou.

Irina Loghin prepară cel mai delicios drob din soia
Irina Loghin prepară cel mai delicios drob din soia

Iată rețeta de drob din soia a Irinei Loghin:

Celebra interpretă nu se dezminte și iată că, pentru Sărbătorile Pascale, face drob tot din alimentul minune, bun la toate, soia. Ingrediente folosite: circa trei căni cu pulpă de soia (fiartă), o cană cu nucă musai măcinată, o jumătate de cană cu orez fiert, doi cartofi fierţi, zece cepe verzi, tocate mărunt, două linguri cu morcov ras, o lingură de ţelină, dată pe răzătoare, sau tocată mărunt, patru căţei de usturoi, dați pe răzătoare sau tocați, două legături de pătrunjel verde, tocat mărunt, trei legături de mărar verde, tocat mărunt, o jumătate de linguriţă cu măghiran, două linguri cu ulei de măsline presat, neapărat presat la rece, o linguriţă de sare și trei căni cu apă. Modul de preparare: o cană cu pulpă de soia rămasă de la pregătirea laptelui de soia se fierbe timp de 20 de minute în clocot, la foc mic, cu două căni cu apă, amestecând continuu, pentru a nu se prinde de fundul oalei. Legumele, adică morcovul, ţelina şi ceapa, se fierb zece minute, în jumătate de cană cu apă, la foc mic. Se amestecă toate ingredientele, mai puțin uleiul. Amestecul obținut se pune uniform într-un vas termorezistent, fie de lut, presărat pe fund cu pesmet sau cu mălai şi se bagă în cuptorul încălzit la cel puțin 180 de grade Celsius, circa 30 de minute. Se scoate drobul de la cuptor şi se lasă să se răcească. Se unge suprafaţa drobului cu ulei de măsline şi se serveşte la masă cu sosuri.

Urmăriți Impact.ro și pe