Când este Vladimir Putin periculos cu adevărat. Spionii occidentali, despre cea mai mare temere

Mihnea Tălău 21.03.2022, 10:12
Când este Vladimir Putin periculos cu adevărat. Spionii occidentali, despre cea mai mare temere

Spionii occidentali au încercat, timp de ani de zile, să pătrundă în mintea lui Vladimir Putin, pentru a-i înțelege mai bine intențiile. Aceștia susțin că liderul de la Kremlin, este prins într-o lume închisă pe care și-a creat-o singur, lucru care îi îngrijorează. Încolțit fiind, el poate deveni cu adevărat periculos.

Conform unei analize a BBC, înțelegerea stării sale de spirit este vitală pentru a evita escaladarea crizei. Cu trupele rusești aparent împotmolite în Ucraina, nevoia de a face acest lucru a devenit cu atât mai necesară cu cât ei încearcă să afle cum va reacționa sub presiune.

Izolat și închis în fața oricăror opinii alternative

S-a speculat că liderul Rusiei ar fi bolnav, dar mulți analiști cred că, de fapt, acesta s-a izolat și s-a închis în fața oricăror opinii alternative.

Izolarea sa a fost evidentă în imagini de la întâlnirile sale, cum ar fi atunci când s-a întâlnit cu președintele Emmanuel Macron, cei doi fiind la capetele îndepărtate ale unei mese lungi. De asemenea, a fost evidentă și în întâlnirea domnului Putin cu propria sa echipă de securitate națională în ajunul războiului.

Pierderile Rusiei de la inceputul razboiului, dezvaluite de Ucraina.
 

Planul militar inițial al lui Putin arăta ca ceva conceput de un ofițer KGB, consideră un oficial occidental din serviciile de informații.

Acesta a fost creat, spun ei, de o „cabală conspirativă” strânsă, cu accent pe secretomanie. Dar rezultatul a fost haosul. Comandanții militari ruși nu erau pregătiți, iar unii soldați au trecut granița fără să știe ce fac.

Spionii occidentali, prin intermediul unor surse pe care nu le vor discuta, știau mai multe despre aceste planuri decât mulți din interiorul conducerii Rusiei. Dar acum se confruntă cu o nouă provocare – să înțeleagă ce va face liderul Rusiei în continuare. Iar acest lucru nu este ușor.

„Provocarea de a înțelege mișcările Kremlinului constă în faptul că Putin este unicul decident la Moscova”, explică John Sipher, care a condus anterior operațiunile CIA în Rusia. Și chiar dacă opiniile sale sunt adesea clarificate prin declarații publice, a ști cum va acționa în urma acestora este o provocare dificilă pentru serviciile de informații.

„Este extrem de greu într-un sistem atât de bine protejat ca Rusia să ai informații bune despre ce se întâmplă în capul liderului, mai ales când atât de mulți dintre oamenii săi nu știu ce se întâmplă”, a declarat pentru BBC Sir John Sawers, fost șef al MI6 din Marea Britanie.

Victimă a propriei sale propagande

„Este o victimă a propriei sale propagande, în sensul că ascultă doar un anumit număr de oameni și blochează tot restul. Acest lucru îi conferă o viziune ciudată asupra lumii”, spune Adrian Furnham, profesor de psihologie și coautor al unei cărți în curs de apariție, The Psychology of Spies and Spying. Riscul este ceea ce se numește „gândire de grup”, în care toată lumea îi întărește punctul de vedere. „Dacă este o victimă a gândirii de grup, trebuie să știm cine este grupul”, spune profesorul Furnham.

Cercul celor cu care vorbește Putin nu a fost niciodată mare, dar când a venit vorba de decizia de a invada Ucraina, acesta s-a redus la doar o mână de oameni, cred oficialii serviciilor de informații occidentale, toți acei „credincioși adevărați” care împărtășesc mentalitatea și obsesiile lui Putin.

Sentimentul de cât de mic a devenit cercul său interior a fost accentuat atunci când, la reuniunea de securitate națională de dinaintea invaziei, l-a îmbrăcat în public pe șeful Serviciului său de Informații Externe – o mișcare care a părut să-l umilească pe oficial. Discursul său de câteva ore mai târziu a dezvăluit, de asemenea, un om furios și obsedat de Ucraina și de Occident.

Cei care l-au observat spun că liderul rus este condus de dorința de a depăși umilința percepută a Rusiei în anii 1990, împreună cu convingerea că Occidentul este hotărât să țină Rusia la pământ și să îl alunge de la putere. O persoană care l-a întâlnit pe Putin își amintește de obsesia acestuia de a viziona videoclipuri cu colonelul libian Gaddafi fiind ucis după ce a fost alungat de la putere în 2011.

O persoană considerată ca fiind „nebună”

Atunci când directorul CIA, William Burns, a fost rugat să evalueze starea mentală a lui Putin, acesta a declarat că „a fost înfierbântat de mulți ani într-o combinație combustibilă de nemulțumire și ambiție” și a descris opiniile sale ca fiind „întărite” și că este „mult mai izolat” de alte puncte de vedere.

Este nebun președintele rus? Aceasta este o întrebare pe care și-au pus-o mulți în Occident. Dar puțini experți o consideră utilă. Un psiholog cu expertiză în domeniu a declarat că o greșeală a fost să presupunem că, deoarece nu putem înțelege o decizie precum invadarea Ucrainei, încadrăm persoana care a luat-o ca fiind „nebună”.

CIA are o echipă care efectuează „analize de leadership” asupra factorilor de decizie străini, bazându-se pe o tradiție care datează de la încercările de a-l înțelege pe Hitler. Aceștia studiază trecutul, relațiile și starea de sănătate, bazându-se pe informații secrete.

O altă sursă o reprezintă lecturile celor care au avut contact direct, cum ar fi alți lideri. În 2014, Angela Merkel i-ar fi spus președintelui Obama că dl Putin trăiește „într-o altă lume”. Între timp, președintele Macron, când a stat recent de vorbă cu Putin, ar fi considerat că liderul rus este „mai rigid, mai izolat” în comparație cu întâlnirile anterioare.

„Putin probabil că nu este bolnav mintal și nici nu s-a schimbat, deși este mai grăbit și probabil mai izolat în ultimii ani”, spune Ken Dekleva, fost medic și diplomat al guvernului american, în prezent senior fellow la Fundația George HW Bush pentru Relații SUA-China.

Concluzia care dă fiori

Pentru spionii și factorii de decizie occidentali, înțelegerea intențiilor și a mentalității lui Putin astăzi nu ar putea fi mai importantă. Prevederea răspunsului său este esențială pentru a afla cât de departe îl pot împinge fără a declanșa o reacție periculoasă.

„Conceptul de sine al lui Putin nu permite eșecul sau slăbiciunea. El disprețuiește astfel de lucruri”, spune Ken Dekleva. „Un Putin încolțit, slăbit, este un Putin mai periculos. Uneori este mai bine să lași ursul să fugă din cușcă și să se întoarcă în pădure.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...