Mâna dreaptă a lui Putin susține că Rusia nu a invadat Ucraina: „Occidentul se comportă periculos”

Cătălina Burghelea 10.03.2022, 14:01
Mâna dreaptă a lui Putin susține că Rusia nu a invadat Ucraina: „Occidentul se comportă periculos”

În a 15-a zi de război în Ucraina, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut că Federația Rusă „nu și-a atacat” vecinul. Mâna dreaptă a lui Vladimir Putin a mai spus, joi, 10 martie, că nu există planuri ca țara lui să atace alte state europene și a reiterat că „situația din Ucraina” reprezintă o „amenințare directă pentru Rusia”.

Serghei Lavrov declară că Rusia nu a invadat Ucraina

Serghei Lavrov, care s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de Extere, Dmytro Kuleba, a declarat că Occidentul se comportă periculos. Acesta face referire și la Uniunea Europeană, care împreună „și-au încălcat principiile și valorile” în timp ce livrau arme Ucrainei, potrivit oficialului rus.

„Ucraina este a noastră și noi vom decide ce vom face mai departe cu această țară. Președintele Putin a explicat foarte clar de ce a ales să pună în mișcare această operațiune specială (…). Pentru o întâlnire a președinților Vladimir Putin și Volodimir Zelenski e nevoie de multe pregătiri. Așteptăm răspunsul colegilor ucraineni la cererile noastre”, a spus Lavrov.

Întâlnire importantă în Turcia, între Ucraina și Rusia

Întâlnirea dintre Kuleba și Lavrov de astăzi s-a încheiat fără un acord privind coridoarele umanitare sau încetarea focului în Ucraina. Reamintim că invazia Ucrainei de către Rusia a început la primele ore ale zilei de 24 februarie, iar atacurile sale au continuat fără încetare de atunci. Guvernul de la Moscova a afirmat, în repetate rânduri și fără niciun temei, că nu a fost agresorul în conflict. Până să dea ordinul Putin, oficialii ruși au pretins că cei 150.000 de militari aflați la granița cu Ucraina erau acolo pentru exerciții militare, și nu pentru război. Realitatea s-a dovedit a fi alta.

Ce l-a nemulțumit pe omul lui Putin

Întâlnirea dintre ministrul ucrainean de Externe și cel rus a avut loc în Turcia. Kuleba și Lavrov nu au ajuns la un acord cu privire la coridoarele umanitare sau la încetarea focului.

Omul lui Volodmir Zelesnki a susținut perspectiva înființării unui coridor umanitar care să permită civililor să fugă din orașul asediat Mariupol, dar, „din păcate, ministrul Lavrov nu a fost de acord în acest sens”.

Ministrul rus de Externe exclude încetarea focului timp de 24 de ore în Ucraina

Într-o conferință de presă care a urmat scurtei întâlniri, Kuleba a mai spus că a fost ridicată problema încetării focului pentru 24 de ore, pentru a „rezolva cele mai presante probleme umanitare”. Însă, „nu s-au făcut progrese”, „din moment ce se pare că există alți factori de decizie în această chestiune” (făcând referire la Rusia), potrivit CNN.

În schimb, ministrul ucrainean de Externe a evidențiat că s-a ajuns la un acord cu privire la „căutarea unei soluții legate de problemele umanitare de pe teren”. Kuleba a adăugat că este gata să se reîntâlnească „în acest format, dacă există perspective de discuții substanțiale și de căutare a soluțiilor”.

Urmăriți Impact.ro și pe