Accidentul care a șocat România! Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit cu avionul. A fost cel mai bine păstrat secret al dictatorului

Mirabela Vasile 16.09.2020, 12:26
Accidentul care a șocat România! Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit cu avionul. A fost cel mai bine păstrat secret al dictatorului

Destinul României ar fi putut fi altul dacă pe 4 noiembrie 1957  Ceaușescu ar fi murit într-un accident cumplit. În dimineața aceea, o delegație a PMR a ajuns la bordul unui avion sovietic. Acesta a fost pus la dispoziție pentru ei, pentru o delapsare la Moscova.

Ce s-a petrecut pe 4 noiembrie 1957

Trebuiau să participe la sărbătorirea a 40 de ani de la Revoluția Bolșevică, pe 7 noiembrie. Din delegația României faceau parte șase persoane. Acestea erau Chivu Stoica, Grigore Preoteasa, Nicolae Ceaușescu, Ștefan Voitec, Leonte Răutu și Alexandru Moghioroș.

De asemenea, ei erau însoțiți și de un personal tehnic. Din acesta făcea parte -Mihai Novicov (translator), Ștefan Voicu, stenograful Petrescu și ofițerul de Securitate Mecu, cel care obișnuia să-l însoțească în deplasări pe Chivu Stoica.

La eveniment și alături de echipă trebuia să se afle și Gheorghiu-Dej. Acesta a absentat, pe motiv, poate real, că ava gripă și trebuia să rămână în țară.

Aeronava a făcut o oprire la Kiev, unde delegația română a avut o scurtă întâlnire cu membri din conducerea RSS Ucraina. Apoi avionul și-a continuat drumul spre Moscova. La scurt timp însă a fost întors din drum după ce mai multe indicații au fost transmise de aeroportul din Moscova. O lipsă de vizibilitate din cauza ceței dense acoperise atunci capitala Rusiei.

Cum s-a produs accidentul aviatic, în care a fost implicat și Nicolae Ceaușescu

După alte întrevederi membrii delegației au fost copleșiți de oboseală, iar avionul s-a transformat în sufragerii imporvizate.

”Pasagerii s-au întins în fotolii sau pe canapele și dormitau”, s-a spus în spațiul public la acea vreme.

Accidentul a avut loc abia în momentul în care aeronava era la un pas de aterizare pe aeroportul Vnukovo. Din cauza proastei vizibilități însă, avionul a ratat pista de aterizare. Acesta s-a prăbușit într-o pădure de lângă aeroport și a izbucnit în flăcări. Până la explozia avionului, nouă persoane reușiseră să se salveze. Piloții și Grigore Preoteasa au fost singurii morți.

Nicolae Ceausescu se deplasa cu echipa sa la Moscova pentru un eveniment
Nicolae Ceausescu se deplasa cu echipa sa la Moscova pentru un eveniment

Când s-a produs accidentul, Grigore Preoteasa se afla în picioare și discuta un lucru interesant. Acesta vorbea ”despre felul cum în America pasagerii sunt legați înainte de decolare și aterizare”.

Supraviețuitorii accidentului au fost duși imediat la spitalul de partid Kremliokova, unde au fost vizitați de o delegație sovietică, în frunte cu premierul Bulganin.

Grigore Preoteasa era membru al CC din 1955 și secretar al CC, responsabil de departamentul de Cultură, Propagandă și Agitație.

Urmăriți Impact.ro și pe