Cine trebuia să fie conducătorul României comuniste în locul lui Nicolae Ceaușescu și de ce a refuzat. ”Aduceți-l pe Nicu, că nu se pricepe la nimic”

Stan Filon 01.09.2020, 09:14
Cine trebuia să fie conducătorul României comuniste în locul lui Nicolae Ceaușescu și de ce a refuzat. ”Aduceți-l pe Nicu, că nu se pricepe la nimic”

Nicolae Ceaușescu nu era văzut bine în Partidului Muncitoresc Român. Cu toții spuneau că nu se pricepe la nimic, dar cu toate acestea a devenit prim-secretar în 1965. Cum a fost posibil acest lucru? E bine, Nicolae Ceaușescu s-a făcut remarcat la o întâlnire foarte importantă.

Cine trebuia să fie prim-secretarul Partidului Muncitoresc Român, în locul lui Nicolae Ceaușescu

După moartea președintelui Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca urmare a unui cancer galopant, Nicolae Ceauşescu devine prim-secretar al Partidului Muncitoresc Român (PMR), fiind chiar singurul candidat anunțat. Pe data de 22 martie 1965 Consiliul de Stat şi Consiliul de Miniştri l-au numit președinte pe Nicolae Ceaușescu. Avea 47 de ani și devenea cel mai tânăr conducător politic din Europa.

În locul său ar fi trebuit să fie însă prim-ministrul Gheorghe Maurer, care a avut discuții pe această temă cu Gheorghe Gheorghiu-Dej chiar cu câteva zile înainte ca liderul comunist să moară. Acesta a refuzat însă să fie numit prim-secretar, deoarece avea origini germane și era intelectual, iar un partid muncitoresc trebuia să fie condus de un muncitor.

Cine trebuia să fie prim-secretarul Partidului Muncitoresc Român, în locul lui Nicolae Ceaușescu
Cine trebuia să fie prim-secretarul Partidului Muncitoresc Român, în locul lui Nicolae Ceaușescu. (Gheorghe Maurer și Nicolae Ceaușescu)

Nicolae Ceaușescu a avut curajul să înfrunte un președinte sovietic

Maurer a fost, însă, omul-cheie care l-a impus pe Nicolae Ceauşescu la conducerea ţării, deşi nu avea o părere tocmai bună despre el. „Îl aducem pe Ceauşescu la guvern şi-i dăm un minister, poate chiar Ministerul Agriculturii, ca să înveţe ceva. Nu se pricepe la nimic”, spunea Maurer în trecut despre Nicolae Ceaușescu.

Părerea lui s-a schimbat însă, în urma unui eveniment la care a văzut că Nicolae Ceaușescu are tupeu. În plină tensiune între România şi URSS, Nikita Hruşciov, dliderul sovietic, a criticat în iunie 1962, în public, chiar la Bucureşti, întreaga conducere PMR.

”A spus că nu-i adevărat că eu îl criticasem pe Hruşciov. Adică a minţit”

Deranjat de acest lucru, Gheorghe Maurer s-a plâns celorlalţi fruntaşi ai partidului. Un an mai târziu, în timpul întâlnirii româno-sovietice la nivel înalt de la Scroviştea, din 24-25 iunie 1963, Hruşciov l-a atacat direct pe prim-ministrul Gheorghe Maurer pentru că îndrăznise să comenteze criticile aduse conducerii PMR.

Atunci s-a făcut remarcat Niolae Ceaușescu. Prezent la întâlnire, Nicolae Ceauşescu a fost singurul care i-a luat apărarea lui Maurer.

„Cu excepţia lui Ceauşescu. Care a replicat: «Nu-i adevărat!» A spus că nu-i adevărat că eu îl criticasem pe Hruşciov. Adică a minţit. Dar a avut îndrăzneala să spună ceva în faţa lui Hruşciov în timp ce ceilalţi tăceau cu toţii (…) Am socotit atunci că singurul care a avut curaj să dea replică unui conducător sovietic este Ceauşescu. Chiar dacă a minţit, a spus ceva. Pe când ceilalţi, nimic. Nici minciună, nici adevăr”, mărturisea Maurer, care l-a propus astfel pe Nicolae Ceaușescu să fie prim-secretar.

Urmăriți Impact.ro și pe