Unde a fost organizată ultima defilare de 23 august la care a participat Nicolae Ceaușescu. Chiar el proiectase clădirea

Stan Filon 23.08.2020, 08:17
Unde a fost organizată ultima defilare de 23 august la care a participat Nicolae Ceaușescu. Chiar el proiectase clădirea

Acum fix 31 de ani, pe data de 23 august 1989, Nicolae Ceaușescu privea bucuros cum toți oamenii muncii defilau prin fața ochilor săi purtând tablouri imense chiar cu el și soția sa. A fost ultima defilare de 23 august la care avea să participe Nicolae Ceaușescu, iar evenimentele din acea zi s-au bazat pe o minciună grosolană.

Ultima defilare de 23 august la care a participat Nicolae Ceaușescu

Ultima defilare cu ocazia zilei de 23 august a avut loc prin fața clădirii care ar fi trebuit să fie Muzeul Național de Istorie, aflat în București, pe bulevardul Ştirbei, imediat după intersecţia cu Calea Plevnei. Acum este cunoscută drept Casa Radio și se află în paragină.

Ei bine, Nicolae Ceaușescu știa că respectiva clădire, unde chiar el a contribuit cu niște idei arhitecturale, este aproape gata, așadar a dat ordin că prin fața Muzeului Național de Istorie vrea să fie defilarea de 23 august, iar el să asiste de la unul dintre balcoanele clădirii.

Ultima defilare de 23 august la care a participat Nicolae Ceaușescu
Ultima defilare de 23 august la care a participat Nicolae Ceaușescu

Defilarea s-a ținut la Muzeul de Istorie, care era ”aproape gata”. Cum au ascuns arhitecții minciuna

Arhitecții au înghețat. Clădirea era departe de a fi gata, iar cel mai important om din stat avea să descopere că a fost mințit. Trebuia să facă ceva și chiar au făcut. Au ascuns aproape toată clădirea sub pânze și sub prelate, astfel încât liderul suprem nici măcar nu și-a dat seama că arhitecții săi l-au mințit.

Nicolae Ceaușescu a stat mândru într-unul dintre balcoane și a privit cum muncitorii națiunii îi aduc omagii, pe 23 august 1989. Astfel, sub faldurile drapelului de luptă cu deviza încrustată cu fir de aur „Pentru patria noastră – Republica Socialistă România”, mii de combatanţi defilează într-o ţinută impecabilă, aliniere perfectă şi cadenţă sigură.

Îi urmează, în blocuri compacte, luptătorii din gărzile patriotice de pe platforma Combinatului Siderurgic, de la Şantierul naval, Întreprinderea Mecanică Navală, Întreprinderea Laminorul de Tablă, oameni ai muncii în uniformă cu ecusonul cu tricolor. Vin apoi sute de pionieri purtând flori, eşarfe roşii şi tricolore şi portretele soţilor Ceauşescu.

Nicolae Ceaușescu, mulțumit de defilare

Defilează, apoi, constructorii de la Şantierul Naval ilustrând printr-un impresionant car alegoric marile succese în producţie – 217 nave maritime şi speciale şi primele platforme de foraj marin realizate în ţară.

Vine din urmă coloana numeroasă a sportivilor printre care se află 25 de campioni republicani, 30 de sportivi clasificaţi drept „candidat olimpic” şi 75 de componenţi ai loturilor naţionale de juniori, tineret şi seniori care au obţinut rezultate de răsunet pentru România socialistă.

„La unison cu ţara, sub semnul unităţii de neclintit a întregului popor în jurul PCR, al secretarului său general, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, oamenii muncii de pe meleaguri gălăţene au sărbătorit a 45-a aniversare a Revoluţiei de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă de la 24 august 1944”, consemna presa vremii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...