Ce s-a ales de casa în care a copilărit Nicolae Ceaușescu. Acesta este, de fapt, locul în care dictatorul și-a petrecut primii ani din viață

Iancu Andreea 08.09.2020, 11:05
Ce s-a ales de casa în care a copilărit Nicolae Ceaușescu. Acesta este, de fapt, locul în care dictatorul și-a petrecut primii ani din viață

Epoca în care Nicolae Ceaușescu conducea România a apus, însă au rămas în continuare frânturi ale existenței sale. Iar casa în care a copilărit dictatorul este una dintre ele. Puțini cunosc cum arată locul de origine al lui Ceaușescu, însă este interesant de aflat ce s-a întâmplat cu locuința în care a copilărit fostul lider comunist.

Cum arată astăzi casa în care a copilărit Nicolae Ceaușescu

Fostul șef de stat și-a petrecut copilăria în Scornicești, într-o locuință ce a devenit astăzi casa memorială a lui Ceaușescu. În ciuda trecerii timpului, clădirea în care dictatorul a copilărit a rămas într-o formă bună. Iar asta se datorează eforturilor unora dintre membrii familiei. S-au scurs mai bine de 130 de ani de la nașterea construcției, însă aceasta a fost renovată recent, păstrând totuși forma autentică.

De asemenea, casa de la Scornicești are aceleași elemente de mobilier ca odinioară. Curtea remarcabilă întâmpină vizitatorii după un gard de lemn și cei câțiva brazi de la intrare. În jurul casei poate fi observată o mică livadă în care se află pomi fructiferi și o viță de vie. Totodată, un bust generos, realizat de sculptorul Dediu Georgescu, amintește de prezența fostului șef de stat.

Construcția memorială se aseamănă cu celebrele case din cadrul Muzeului Satului. Aceasta este realizată dintr-o temelie de piatră, având acoperișul și grinzile din lemn. De asemenea, la intrarea în casă se află și o mică prispă, pe care Ceaușescu probabil obșinuia să se joace în copilărie.

Casa în care a copilărit dictatorul
Casa în care a copilărit dictatorul

Cine are acum grijă de casa copilăriei lui Ceaușescu

Cei care își doresc să cunoască mai multe despre fostul dictator pot vizita casa memorială de la Scornicești. Aici pot regăsi și un tabloul ce îi înfățișează pe cei doi părinți ai lui Ceaușescu, Alexandra și Andruță. Astăzi, casa se află în grija nepotului, Emil Bărbulescu, dar și a lui Gabriel Lupescu și al soției acestuia. Cei doi sunt buni prieteni ai rudei lui Ceaușescu și servesc drept ghizi turistici pentru cei care vizitează locația. Totuși, nu există un program fix de vizitare, cum nu există nici o taxă specială. Donațiile sunt însă binevenite.

Pe de altă parte, și la București există un ”muzeu” dedicat lui Nicolae Ceaușescu. Fosta casă de protocol în care a locuit liderul comunist timp de 25 de ani se regăsește în cartierul Cotroceni și oferă o privire de ansamblu asupra vieții soților Ceaușescu. Aceasta este mult mai mare și mai impresionantă, în comparația cu vechea casă de țară.

Tablou cu părinții lui Nicolae Ceaușescu
Tablou cu părinții lui Nicolae Ceaușescu

De la cizmar la șef de stat. Evoluția lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a văzut lumina în Scornicești, județul Olt, în data de 26 ianuarie 1918. Copilăria lui s-a desfășurat în această parte a Olteniei până când tânărul Nicolae a finalizat clasa a patra. Ulterior, el a plecat la vârsta de 11 ani la București pentru a se angaja ca ajutor de cizmar. Totodată, el a fost inițiat de către Alexandru Săndulescu în misiuni conspirative. Astfel, a ajuns să fie arestat pentru acuzații de agitație comunistă în anul 1933.

El a fost eliberat ulterior, la câteva zile, însă a mai fost arestat de câteva ori în 1936. Pe atunci, Ceaușescu devenise deja secretar regional al Uniunii Tineretului Comunist.

Deși puțini dintre cei tineri cunosc acest detaliu, Ceaușescu a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru activități subversive și ultraj. El a fost încarcerat la Doftana, unde a luat contact cu mai mulți lideri comuniști, precum Gheorghe Gheoghiu Dej.

După ce comuniștii au preluat puterea, Nicolae Ceaușescu a fost numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Din această postură el a inițiat procesul de colectivizare forțată. Apogeul dictatorului a fost atins în 1965, când a fost ales în funcția de șef de stat. Totuși, Nicolae Ceaușescu și-a cunoscut declinul în anii ce au urmat și a capitulat în 1989, când a fost judecat și executat pentru genocid, subminarea puterii de stat și a economiei naționale și acte de diversiune alături de soția sa, Elena Ceaușescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...