Zona euro este în pericol de „psihologie a inflației”. Consumatorii și întreprinderile își ajustează obiceiurile în așteptarea prețurilor mai mari

Elena Avramescu 21.06.2022, 06:46
Zona euro este în pericol de „psihologie a inflației”. Consumatorii și întreprinderile își ajustează obiceiurile în așteptarea prețurilor mai mari

Inflația record în zona euro riscă să alimenteze „psihologia inflației”, a declarat luni economistul șef al Băncii Centrale Europene Philip Lane, referindu-se la un fenomen în care consumatorii și întreprinderile își ajustează obiceiurile în așteptarea creșterii prețurilor.

Inflația record generează risc pentru zona euro

Odată ce psihologia inflației se instalează, consumatorii își anticipează cheltuielile pentru a învinge creșterea prețurilor, în timp ce companiile încep să-și ridice propriile prețuri, așteptându-se la costuri mai mari, ambele comportamente perpetuând inflația.

„Avem rate ale inflației foarte ridicate acum și, în mod clar, am putea fi într-o lume în care psihologia inflației se instalează”, a declarat Lane la cina anuală a Societății Economiștilor Profesionişti din Marea Britanie din Londra, potrivit Reuters.

Europa s-ar putea întoarce la cărbune, pe măsură ce Rusia va reduce fluxul de gaze

Cei mai mari cumpărători de gaz din Rusia s-au grăbit luni să găsească surse alternative de combustibil și ar putea arde mai mult cărbune pentru a face față fluxurilor reduse de gaz din Rusia, care amenință o criză energetică în timpul iernii, dacă magazinele nu sunt reumplute.

Germania, Italia, Austria și Țările de Jos au semnalat toate că centralele pe cărbune ar putea ajuta la trecerea continentului printr-o criză care a dus la creșterea prețurilor la gaze și a adăugat la provocarea cu care se confruntă factorii de decizie politică care luptă împotriva inflației.

Guvernul olandez a declarat luni că va elimina limitarea producției la centralele energetice pe cărbune și va activa prima fază a unui plan de criză energetică.

Danemarca a inițiat, de asemenea, primul pas al unui plan de gaz de urgență din cauza incertitudinii aprovizionării Rusiei.

Carbunele, din nou pe lista tarilor baltice din cauza crizei energetice
Carbunele, din nou pe lista tarilor din UE

Italia s-a apropiat de declararea stării de alertă în materie de energie, după ce compania petrolieră Eni a declarat că i s-a spus de către Gazprom din Rusia că va primi luni doar o parte din cererea sa de aprovizionare cu gaze. Germania, care a cunoscut, de asemenea, fluxuri mai scăzute din Rusia, și-a anunțat cel mai recent plan de a crește nivelul de stocare a gazelor și a declarat că ar putea reporni centralele pe cărbune pe care și-a propus să le elimine treptat.

„Este dureros, dar este o necesitate absolută în această situație să se reducă consumul de gaz. Dar dacă nu o facem, atunci riscăm ca depozitele să nu fie suficient de pline la sfârșitul anului spre sezonul de iarnă. Și atunci suntem șantajabili la nivel politic”, a declarat ministrul Economiei Robert Habeck, membru al Partidului Verzilor care a făcut eforturi pentru o ieșire mai rapidă din cărbune, care produce mai multe gaze cu efect de seră.

Rusia și-a repetat luni criticile anterioare conform cărora Europa a avut vina doar pe ea însăși după ce Occidentul a impus sancțiuni ca răspuns la invazia Moscovei asupra Ucrainei, o rută de tranzit al gazelor către Europa, precum și un exportator important de grâu.

Contractul de gaze din prima lună olandez, referința europeană, se tranzacționa luni în jurul valorii de 124 de euro (130 USD) pe megawat oră (MWh), în scădere față de vârful din acest an de 335 de euro, dar în continuare cu peste 300% față de nivelul de acum un an. .

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...