Statele UE vor cumpăra la comun gaze naturale. Platforma de achiziție, deschisă şi pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia

Ana Anitoiu 26.03.2022, 13:11
Statele UE vor cumpăra la comun gaze naturale. Platforma de achiziție, deschisă şi pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia

Statele UE vor cumpăra la comun gaze naturale, așa cum au procedat și în cazul vaccinurilor anti-COVID-19, în contextul în care unele țări depind de gazul rusesc, iar războiul declanșat de Vladimir Putin duce la scumpirea energiei. Platforma de achiziție este deschisă şi pentru Balcanii de Vest și pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Mandatul achizițiilor comune de gaze, la Comisia Europeană. Obiectivul stabilit

Bruxelles-ul are ca obiectiv reducerea achiziţiilor europene de gaz rusesc cu două treimi în acest an. Comisia Europeană intenționează ca prin comasarea cererii să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor.

De altfel, Comisia Europeană a dat deja startul negocierilor cu cele mai importante țări producătoare de gaze naturale, adică Norvegia, Qatar și Algeria. În plus, insituția a anunțat, vineri, stabilirea unui accord cu Statele Unite ale Americii pentru ca acestea să își crească livrările de gaze naturale lichefiate către țările din Uniunea Europeană.

„Statele Unite ne vor asigura cel puțin 15 miliarde de metri cubi de GPL anul acesta, cu alte cuvinte vom înlocui cantitatea de hidrocarburi rusești pentru anul acesta. În anii următorii, ținta noastră este de cel puțin 50 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce va înlocui o treime din toate livrările de gaz către Europa.

Dacă analizăm piața gazelor naturale, piața bazată pe gazul livrat prin gazoducte, 75 la sută din această piață este piața europeană. Așadar, avem o putere de cumpărare enormă. De aceea, mă bucură faptul că de acum încolo vom folosi capacitatea noastră de negociere colectivă, în loc să ne concurăm unii pe alții și să creștem astfel prețul, vom face o ofertă unică”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Statele UE vor cumpara la comun gaze naturale
Ursula von der Leyen. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Ea a adăugat că investițiile stabilite vor înlesni trecerea la energia verde, deoarece infrastructura folosită în prezent pentru transportul gazelor naturale va putea fi utilizată în viitor pentru hidrogen.

Cancelarul Germaniei: Participarea la achizițiile comune este voluntară

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că spre deosebire de mecanismul de achiziţii în comun în cazul vaccinurilor anti-COVID-19, ce excludea comenzile din afara Comisiei Europene, cooperarea pentru cel referitor la gaze naturale este voluntară.

„Am convenit asupra faptului că aceasta este o oportunitate care permite cooperarea voluntară pentru achiziţiile de gaze. Desigur, când te uiţi la cazuri specifice, poate fi complicat, foarte complicat, pentru că există companii private în toată Europa care sunt angajate în contracte, care cumpără gaze în numele lor şi intenţionează să continue în viitor”, a spus Olaf Scholz.

La rândul lui, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că achizițiile comune de gaze naturale și capacitatea ca țările UE să definească împreună contracte pe termen lung reprezintă „cel mai bun instrument de reducere a preţurilor. Potrivit liderului francez, Comisia Europeană poate realiza până la 75% din achiziţiile de gaze fie prin renegocierea contractelor existente, fie prin încheierea altora noi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...