În plenul Parlamentului UE, doi eurodeputați români s-au abținut la votul privind impunerea de noi sancțiuni Rusiei

Mihnea Tălău 07.04.2022, 22:08
În plenul Parlamentului UE, doi eurodeputați români s-au abținut la votul privind impunerea de noi sancțiuni Rusiei

Europarlamentarii au avut de votat joi pentru impunerea unui embargo total asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz din Rusia. 46 de europarlamentari s-au abținut la votul pe acest amendament, printre care și doi români. Ulterior aceștia au  declarat că totul este o greșeală.

Crețu și Grapini acuză o greșeala tehnică

Cei doi parlamentari români despre care s-a consemnat că s-au abținut sunt Corina Crețu, aleasă eurodeputat pe listele partidului Pro România, și Maria Grapini, eurodeputat din partea Partidului Puterii Umaniste, scrie EuropaFM.

Atât Crețu cât șă Grapini au dat vina pe o greșeală tehnică.

„Eu sunt în favoarea celor mai dure sancțiuni. Din păcate, azi s-a produs o eroare. Veți vedea că am votat în favoarea. Este adevărat că au fost colegi care s-au abținut și în vâltoarea aceea a votării în loc de plus am votat abținere, dar am corectat deja”, a spus Corina Crețu.

Colin Powell a murit în urma unor complicaţii covid-19
Corina Cretu

La rândul său, Grapini  recunoscut că a greșit, dar că a corectat această situație.

„Da, am greșit. Am aici dovada în telefon. Este pozat votul meu dat să-l completeze asistenta lista de vot. Este cu plus, îl puteți vedea și dumneavoastră aici”, a spus Maria Grapini.

Maria Grapini a cerut sa se stearga o gluma despre ea si ”orgia” de la Bruxelles, dar s-a facut de ras
Maria Grapini

Ce prevedea amendamentul votat

Amendamentul prin care se solicita ca „un embargou asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz cât de curând posibil” trebuia să fie înlocuit cu „un embargou total şi imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz” a trecut.   413 europarlamentari au votat pentru, 93 împotrivă şi s-au înregistrat 46 de abţineri.

Potrivit procedurilor UE, europarlamentarii au 24 de ore la dispoziție să ceară corectarea votului. Toți cei 33 de europarlamentari români au votat pentru adoptarea rezoluției Parlamentului European.

Conform acesteia statele membre sunt încurajate să blocheze mai repede și mai eficient averile rușilor sancționați de Uniunea Europeană, iar Finlanda, Bulgaria și Ungaria sunt somate să încheie colaborarea cu firmele rusești din domeniul nuclear.

Astfel, rezoluția face un apel la înființarea unui tribunal special al ONU pentru crimele de război din Ucraina și la intensificarea furnizării de arme Ucrainei pentru a-i permite să se apere. Actul adoptat de parlamentarii europeni prevede și că utilizarea armelor de distrugere în masă de către Rusia va fi întâmpinată cu cele mai grave consecințe.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...