SPECIAL

De ce un embargo împotriva Rusiei este o sarcină greu de realizat. Liderii europeni se zbat între inflație, procente electorale și oportunități

Beatrice Dumitru 03.06.2022, 14:09
De ce un embargo împotriva Rusiei este o sarcină greu de realizat. Liderii europeni se zbat între inflație, procente electorale și oportunități

Uniunea Europeană a interzis cărbunele rusesc și după săptămâni de negocieri dure, și petrolul, în încercarea de a priva Moscova de o sursă importantă de venituri cu care finanțează războiul din Ucraina. Următorul pas ar trebui să fie un embargo pe gazul de la Moscova, dar acest lucru se dovedește și mai controversat în rândul liderilor din UE.

Poate interzice UE gazele din Rusia?

Liderii UE au încheiat patru săptămâni de negocieri pentru a impune un embargo parțial asupra importurilor de petrol rusesc. Blocul comunitar ar vrea să sancționeze Rusia și prin interzicerea importurile de gaze naturale, însă pare a fi o misiune imposibilă.

Liderii Portugaliei și Belgiei, precum și ai guvernului ungar, au spus că nu vor sprijini un embargou pe gaz. De asemenea, Austria s-a înscris pe lista statelor care nu sunt de acord cu o astfel de măsură. „Nu poate fi impus niciun embargo în ceea ce privește gazul”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer.

De ce un embargo împotriva Rusiei este o sarcină greu de realizat. Liderii europeni se zbat între inflație, procente electorale și oportunități

Cine ar susține embargoul pe gazele rusești

Dar nu toată lumea a fost de acord cu poziția acestor țări. Prim-ministrul leton Krisjanis Karins a sus că următoarele sancțiuni ar trebui să vizeze gazul rusesc, iar omologul său din Estonia Kaja Kallas a fost de acord, dar a recunoscut că va fi mult mai greu.

Cred că benzina trebuie să fie în al șaptelea pachet. Dar și eu sunt realist și nu cred că se va întâmpla acest lucru„, a spus Kaja Kallas, citat de Euronews.

Pentru cele două state baltice este o poziție îndrăzneață, în condițiile în care Letonia primește 93% din gazele naturale importate din Rusia, iar pentru Estonia ponderea este de 79%, potrivit Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare a Energiei. Printre țările care depind de gazul rusesc se mai află Finlanda (100%), Bulgaria (79%), Ungaria (61%), Austria (64%) și Germania (49%).

Opoziția lui Viktor Orban

Dacă va vrea să sancționeze gazul rusesc, eforturile UE se vor lovi din nou de opoziția Ungariei, după ce al șaselea pachet de sancțiuni a fost blocat timp de patru săptămâni de Viktor Orban, deoarece nu a  susținut planul în forma inițială. Pentru a aproba măsurile, blocul comunitar a permis Budapestei să primească în continuare petrol prin conducte timp de cel puțin 18 luni.

Propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea petrolului rusesc în Ungaria a fost înfrântă. Familiile pot dormi bine în această noapte, deoarece cea mai scandaloasă idee a fost evitată”, spunea Viktor Orban, după ce UE s-a văzut nevoită să cedeze în fața sa.

Acesta a fost cel mai recent episod în care Viktor Orban, cel mai apropiat aliat al lui Putin din UE, s-a opus partenerilor săi europeni și s-a asigurat că liderul de la Kremlin are încă un punct de sprijin economic în blocul comunitar. De asemenea, Ungaria a fost singura dintre vecinii Ucrainei care a refuzat să-i ofere ajutor militar și a interzis transportul de arme pentru Kiev pe teritoriul său.

Nici Germania nu a fost la început de acord cu embargoul, Berlinul fiind supus unei presiuni foarte mari pentru a adopta o linie mai fermă împotriva Moscovei. După lungi tergiversări și presiuni din partea celorlalte state din UE și a propriilor cetățeni, Germania a anunțat, la începutul lunii mai, că este de acord cu un embargou imediat pe petrolul rusesc.

Liderii europeni, între embargo și inflația galopantă

Țările europene care se confruntă deja cu o inflație record riscă să li se agraveze situația după interzicerea importurilor de petrol din Rusia, relatează Bloomberg.

În timp ce președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen promite că embargoul va fi implementat „într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare”, ministrul german al Economiei Robert Habeck a avertizat că economia de vârf a regiunii va avea de suferit, invocând posibile lipsuri și presiune în creștere în continuare asupra prețurilor.

Dar pasul este văzut ca fiind mai ușor de gestionat decât perturbarea fluxurilor de gaze naturale rusești.

Petrolul rusesc poate fi înlocuit pe piața mondială pe termen scurt, dar cu costuri suplimentare și provocări logistice. Având în vedere embargoul pe petrol, prețurile la energie vor continua probabil să crească”, a declarat grupul comercial german BDI.

Impactul pe termen scurt al embargoului pe petrol ar trebui să fie limitat, deoarece calendarul este în conformitate cu planurile existente ale guvernelor de a renunța la acesta, potrivit lui Klaus-Juergen Gern, economist la Institutul pentru Economia Mondială din Kiel.

Mișcarea extremă ar fi interzicerea gazelor naturale rusești, care curg în mare parte prin conducte și sunt mai greu de înlocuit decât petrolul, deoarece livrările maritime de la alți furnizori nu ar putea acoperi deficitul. FMI consideră că producția UE în 2023 ar fi cu aproximativ 3% mai mică fără importurile de petrol și gaze rusești.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...