Amânare în procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a luat o mită de 800.000 de euro

Gabriela del Pupo 26.05.2022, 10:27
Amânare în procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a luat o mită de 800.000 de euro

UPDATE

Următorul termen în acest dosar va fi pe 9 iulie.

Știrea inițială

Astăzi începe judecata în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu după ce judecătorii au decis că probele DNA în dosarul său sunt valide. Fostul lider ALDE este acuzat că ar fi luat o mită de 800.000 de dolari pentru a favoriza firma austriacă Fujitszu Simmens. Faptele s-au produs în 2007, astăzi însă Tăriceanu a ajuns, după multe tergiversări, în fața judecătorilor.

Mită pentru plata unor servicii de consultanță

Călin Popescu Tăriceanu, ar fi pretins, în cursul anului 2007 de la reprezentanții unei companii austriece suma de 800.000 de dolari. Banii ar fi fost dați pentru plata unor servicii de consultanță. Potrivit procurorilor DNA Tăriceanu trebuia să ia decizii favorabile în privința respectivei firme, de asemenea în dosar mai este implicat și un alt asociat.

Petre Berteanu ar fi solicitat, în numele prim-ministrului de atunci, un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern favorabile societății.

Astfel că un complet de cinci judecători al Inalții Curți de Casație și Justiție, ar putea stabili azi dacă dispune condamnarea lui Călin Popescu Tăriceanu pentru fapte de abuz în serviciu, pentru care anterior a fost achitat în fond.

Călin Popescu Tăriceanu ar fi tergiversat în calitate de președinte al Senatului abordarea în Parlament a unei sesizări ANI (Agenția Națională de Integritate) asupra senatorului Cristian Marciu. Faptele s-au petrecut pe parcursul a doi ani și jumătate.

„Se constată ca Tăriceanu a avut o atitudine omisivia când a tergiversat timp de 2 ani și șase luni procedurile din Comisia Juridica a Senatului.

El însuși a arătat ca a stabilit un termen de două săptămâni Comisiei Juridice pentru formularea unui punct de vedere la sesizarea ANI.”

Calin Popescu Tariceanu are doua dosare penale si asta ii ocupa tot timpul

Avocatul lui Tăriceanu a venit în instanță cu o cerere de prescripție a faptei (SURSE)

Procurorul cere unirea cu dosarul de la Curtea de Apel București al lui Berteanu în timp ce avocatul fostului prim ministru cere ca, având în vedere timpul scurs de la comiterea faptei, aceasta să se prescrie. Instanta, în schimb, spune ca este o chestiune de fond pentru cererea de prescripție.

Amintim că senatorul Cristian Marciu a fost declarat incompatibil pentru că a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Girgiu, în perioada 2008-2012, el fiind consilier județean.

Potrivit legii, pentru acest lucru, Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...