Zeci de mii de români încep să primească bani de la stat. Sumele sunt lunare

Ioana Bucur 05.01.2021, 08:28
Zeci de mii de români încep să primească bani de la stat. Sumele sunt lunare

Este oficial, zeci de mii de români încep să primească bani de la stat. Sumele au fost deja stabilite de autorități și bugetate de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Cine sunt cei care vor încasa, din luna februarie, sume importante.

Zeci de mii de români încep să primească bani de la stat. Decizia, pusă în aplicare din luna februarie

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a stabilit în bugetul pentru anul 2021 o serie de drepturi bănești pentru veteranii din teatrele de operații. Astfel, zeci de mii de români urmează să primească bani de la stat. Potrivit legii ce prevede recunoașterea meritelor personalului ce a participat la acțiuni militare, misiuni și operații în țară, dar și în afara țării, statutul de „veteran din teatrele de operații” se oferă celor care au „participat, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni”.

Potrivit legii, calitatea de „veteran din teatrele de operații” se mai oferă și răniților, militarilor invalizi, civiililor invalizi sau personalului participant care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice.

Bani de la stat pentru veterani. Ce sume au fost bugetate de Ministerul Apărării Naționale

Astfel, veteranii care nu au fost răniți, fizic sau psihic, în misiuni din teatrul de operații vor primi bani de la stat, începând din luna februarie a anului 2021. Este vorba despre „o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate”. În plus, aceeași categorie de români are dreptul la o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după  ce se pune în aplicare trecerea în rezervă sau se retragerea.

Naționale (MApN) a stabilit în bugetul pentru anul 2021 o serie de drepturi bănești pentru veteranii din teatrele de operații. Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
MApN a stabilit în bugetul pentru anul 2021 o serie de drepturi bănești pentru veteranii din teatrele de operații. Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Ce indemnizații vor primi răniții din teatrele de operații

Militarii români care au suferit afecțiuni fizice sau psihice în urma misiunilor din teatrele de operații vor putea beneficia de o indemnizație lunară, stabilită în funcție de gradul de invaliditate dobândit. Potrivit legii, militarilor cu gradul I de invaliditate li se vor achita două câștiguri salariale medii brute. În schimb, celor cu grad II de invaliditate li se vor oferi un câștig și jumătate salarial mediu brut. În cazul militarilor cu grad III de invaliditate, vor primi bani de la stat în valoarea unui câștig salarial mediu brut.

Potrivit unor surse militare citate de Adevărul, România, urmând modelul NATO, va oferi indemnizațiile descrise mai sus pentru aproximativ 30.000 de militari ai țării. În această categorie sunt incluși cei care, după anul 1990, au luptat în 37 de misiuni externe în diverse teatre de operații ca Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Somalia, Angola, Liberia, Etiopia.

Ce salarii au militarii români

Salariile militarilor români au crescut cu 25%, de la 1 ianuarie 2019, conform prevederilor din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018, prin care au fost stabilite drepturile bănești ale personalului din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională.

Salarii Armată 2020-2021:

  • Maior – salariul a crescut cu 845 lei, ajungând la 5.019 lei (se adaugă sporuri)
  • Căpitan – salariul a crescut cu 864 lei, ajungând la 4.324 lei (se adaugă sporuri)
  • Locotenent gradație 4 – salariul a crescut cu 868 lei, ajungând la 3.445 lei
  • Sublocotenent – salariul a crescut cu 836 lei, ajungând la 2.958 lei
  • Plutonier gradație 4 – salariul a crescut cu 932 lei, ajungând la 3.107 lei (se adugă sporuri)
  • Sergent major – salariul a crescut cu 848 lei, ajungând la 2.933 lei (se adaugă sporuri)
  • Sergent gradația 4 – salariul a crescut cu 533 lei, ajungând la 2.618 lei
  • Caporal gradație 4 – salariul a crescut cu 352 lei, ajungând la 2.437 lei ( se adaugă sporuri)
  • Soldat – salariul a crescut cu 151 lei, ajungând la 2.236 lei.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...