State care nu au armată – povestea țărilor „nepăzite“ ale Globului

Emanuela Pană 12.12.2020, 17:33

La nivel mondial există 22 de state care nu armată proprie, iar motivele sunt diverse: lipsa resurselor naturale, dimensiunea mică a țării sau populația redusă. Majoritatea acestor țări sunt insulare și au semnat acorduri cu alte state mai mari pentru a le fi asigurată protecția, în caz de nevoie. Există chiar și o țară din NATO care nu are armată. Mai multe detalii, în continuare.

Țările care nu au armată proprie

O armată este o forță puternic înarmată, extrem de organizată, destinată în primul rând războiului, iar mai toate statele lumii beneficiază de forțe militare, fie terestre, marine, aeriene sau spațiale. Dacă până nu de mult cele mai puternice și de temut armate erau cele mai numeroase, astăzi lucrurile stau diferit: cele mai puternice armate sunt cele dotate din punct de vedere tehnologic.

În lume există 22 de state care au renunțat la armată, fie de bună voie, fie silite de marile puteri să-și desființeze propria armată. Totuși, există și țări care deși nu au armată, păstrează forțe paramilitare. După cum spuneam și mai sus, majoritatea dintre statele prezente pe listă beneficiază de protecția unor națiuni mari, în urma semnării unui acord de lungă durată (ca cel dintre Monaco și Franța, care există de cel puțin 300 de ani). De asemenea, lista cuprinde teritorii independente, iar termenul de „armată“ se referă la orice apărare guvernamentală folosită pentru a susține politicile interne și externe ale puterii.

Așadar, iată care sunt țările „iubitoare de pace“, ce funcționează fără forțe armate: Andorra, Costa Rica, Republica Dominicană, Grenada, Haiti, Islanda, Kiribati, Liechtenstein, Insulele Marshall, Mauritius, Micronesia, Monaco, Nauru, Palau, Panama, Sf. Lucia, St. Vincent și Grenadine, Samao, Insulele Solomon, Tuvalu, Vanuatu, Vatican.

Citește și: Armata care lucrează la aparatele care vor citi gândurile soldaților. Au recunoscut, în premieră

Poveste statelor „nepăzite“ ale lumii

1. Andorra – această țară mică, fără ieșire la mare, nu are armată și nici nu ar avea nevoie, de apărarea ei fiind responsabile Franța și Spania, cele două mari state vecine.

Povestea celor 22 de state rămase fără armată proprie
Povestea celor 22 de state rămase fără armată proprie

2. Costa Rica – constituția țării „iubitoare de pace“ a interzis armata în anul 1949, în urma războiului civil. Recent, această țară a fost catalogată drept cea mai fericită din lume. De asemenea, ea se numără printre cele mai mari țări fără forțe armate.

3. Republica Dominicană – această țara insulară din Caraibe nu are o armată din 1981, fapt deloc surprinzător dacă ne gândim la populație, care este foarte mică. De asemenea, această situație se datorează, în mod ironic, unei lovituri de stat dată de… armată.

4. Grenada – avut forță armată până în anul 1983, atunci când a fost invadată de americani. De aproape 3 decenii, statul Grenada din Marea Caraibelor se bazează doar pe forţă poliţienească şi pe un precar Sistem de Protecţie Regională.

5. Haiti – a rămas fără armată permanentă din 1995, dar rebelii au cerut și cer în continuare restabilirea acesteia. Înainte de acest an, loviturile militare erau destul de frecvente aici. Cea care menține câteva unități paramilitare este Poliția Națională Haitiană.

6. Republica Kiribati – este o altă țară insulară care nu are armată, însă, în caz de nevoie, se bazează pe Noua Zeelandă și Australia.

7. Liechtenstein – această țară europeană a renunțat la armată în anul 1868 pentru a economisi bani. Totuși, în caz de război, acest stat își va face armată. În prezent, apărarea micului stat intră în responsabilitatea Elveției. Liechtenstein este cea mai apropiată țară de România care nu are armată.

8. Insulele Marshall – această țară nu are armată încă de la constituirea sa. Aici siguranța este asigurată de poliție, care deține și o unitate de supraveghere maritimă. De asemenea, Insulele Marshall sunt apărate, la fel ca multe alte țări din această listă, de Statele Unite ale Americii.

9. Mauritius – este o țară populară care nu are o armată permanentă. În schimb, aici există un personal activ de poliție (format din aproximativ 10.000 de persoane), care este responsabil pentru siguranța statului.

10. Statele Federale ale Microneziei – țara cuprinsă de aproape 600 de insule nu are o armată proprie, dar, în caz de nevoie, este apărată de Statele Unite care au autoritate și responsabilitate deplină.

11. Monaco – a renunțat la nvestiția militară din secolul al XVII-lea. Cu toate acestea, în mica țară există totuși două unități militare mici, una care îl protejează pe prinț, iar cea de-a doua pe civili. Responsabilă de apărarea sa este, după cum spuneam, Franța.

12. Republica Nauru – responsabilă de asigurarea liniștii acestei insule este Australia, cu toate că are poliție armată. Nauru este unul dintre cele mai mici state din lume, având doar 28 de kilometri de străzi.

13. Palau – țara nu are o armată proprie încă de la fondarea sa, singurele forțe admise aici fiind cele ale poliției. Asistența în domeniul apărării este asigurată de SUA, în cadrul Compact of Free Association.

14. Panama și-a desființat forțele armate în anul 1990, dar cu toate acestea există o instituție numită Forțele Publice Panameze, care este responsabilă pentru securitatea internă și problemele de frontieră.

15. Sf. Lucia – este o țară insulară, situată în arhipelagul Caraibe între Martinica și Barbados, care nu deține nici ea armată proprie. În schimb, aceasta are propria forță de poliție numită Forța de Poliție Regală Sf. Lucia.

16. St. Vincent și Grenadine – face și ea parte din categoria țărilor fără armată, dar beneficiază de protecție din partea Sistemului Regional de Securitate.

17. Samoa – nu are forțe militare încă de la înființarea sa. În cazul în care va fi vreodată atacată, Noua Zeelandă a promis să-i sară în ajutor.

18. Insulele Solomon – la început, această țară avea armată, dar după un război etnic extrem de dificil, care a obligat țări precum Australia și Noua Zeelandă să intervină, a renunțat la orice formă de armată proprie.

19. Tuvalu – țara membră Commonwealth din Polinezia nu a avut niciodată armată proprie, însă, la fel ca multe alte țări din zonă, are o forță polițienească responsabilă de securitatea internă.

20. Vanuatu – nu are armată proprie permanentă, însă are o instituție numiră Forța mobilă din Vanuatu care menține securitatea internă.

21. Vatican – cea mai mică țară din lume nu are nici ea o armată proprie, dar păstrează Corpul de Jandarmerie pentru protecția internă. De asemenea, nimeni nu apără acest stat. Intersant este că nu există un acord oficial de apărare cu Italia, motivul fiind că astfel s-ar încălca neutralitatea Vaticanului.

22. Islanda – este un stat aparte. Chiar dacă nu mai are armată încă din 1869, Islanda este membru NATO de la începutul alianței, din 1949.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...