Vești proaste pentru Budapesta după realegerea lui Orban. CE reduce finanțarea acordată Ungariei

Mihnea Tălău 05.04.2022, 20:07
Vești proaste pentru Budapesta după realegerea lui Orban. CE reduce finanțarea acordată Ungariei

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen a declarat marți că Comisia Europeană va declanșa în curând un nou mecanism puternic pentru a reduce finanțarea acordată Ungariei pentru erodarea standardelor de stat de drept ale blocului comunitar.

UE taie din banii pentru Budapesta

Anunțul vine la doar două zile după ce premierul ungar Viktor Orbán a câștigat al patrulea mandat consecutiv în urma unor alegeri despre care observatorii internaționali au spus că au fost afectate de un teren de joc inegal, de care a beneficiat partidul de guvernământ Fidesz, titrează Politico.

Este o temă care s-a desfășurat de-a lungul celor peste zece ani de când Orbán se află la putere, timp în care grupurile pentru libertăți civile spun că liderul maghiar a preluat treptat controlul instituțiilor democratice și a direcționat banii contribuabililor către prieteni și familie.

Von der Leyen a declarat că echipa sa a informat marți Ungaria cu privire la decizia sa, după ce a analizat răspunsurile Budapestei la o scrisoare informală pe care Comisia a trimis-o în noiembrie anul trecut, solicitând informații cu privire la preocupările sale legate de statul de drept.

Cand vin banii din PNRR si la ce vor fi folositi. Florin Citu spune ca planul e deja aprobat
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

„Am evaluat cu atenție rezultatul acestor întrebări”, a declarat von der Leyen, în fața Parlamentului European. „Concluzia noastră este că trebuie să trecem la următorul pas”.

Ungaria este prima țară care se confruntă cu proceduri în temeiul noii puteri, care conferă UE autoritatea de a tăia milioane de euro din plățile UE către țările în care stabilește că încălcările statului de drept pun în pericol bugetul blocului. Decizia Comisiei de a merge mai departe ar putea marca un punct de cotitură în ceea ce privește disponibilitatea Bruxelles-ului de a urmări membrii cu probleme de corupție și de regres democratic.

Ungaria acuzată de încălcarea statului de drept

Cu toate acestea, deși von der Leyen este acum pregătită să meargă mai departe după luni de deliberări, trebuie să se desfășoare o birocrație și o dezbatere politică semnificativă înainte de a se ști dacă Ungaria va pierde în cele din urmă fonduri UE esențiale.

Consiliul UE, format din reprezentanți ai fiecărei țări, va fi cel care va decide în cele din urmă dacă va tăia sau nu banii. Orice reducere a finanțării are nevoie de o „majoritate calificată” pentru a fi aprobată, adică de cel puțin 55% din țările UE, reprezentând cel puțin 65% din populația blocului comunitar.

Ungaria a servit mult timp drept un test pentru capacitatea UE de a combate încălcările statului de drept în propriile rânduri.

De la venirea la putere în 2010, guvernul lui Orbán a introdus o nouă constituție și a modificat sistemul electoral, în timp ce partidul de guvernământ Fidesz și-a extins influența în sistemul judiciar, în mass-media de stat și în sistemul educațional, plasând loiali lui Orbán în fruntea unor instituții, de la biroul procurorului șef la un organism de supraveghere a mass-media.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...