Rusia a părăsit Consiliul Europei. Acuzații la adresa UE și NATO

Cătălina Burghelea 10.03.2022, 12:58
Rusia a părăsit Consiliul Europei. Acuzații la adresa UE și NATO

Rusia a părăsit Consiliul Europei, principala Organizație pentru Drepturile omului de pe continent, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al țării. Într-o declarație, guvernul de la Moscova a declarat că statele Uniunii Europene și NATO sunt „neprietenoase față de Rusia”, acuzându-le că și-au folosit greșit puterea în comitetul Consiliului.

Rusia nu mai face parte din Consiliul Europei

Ministerul rus a susținut că aceste state „își continuă politica de distrugere a Consiliului Europei și a spațiului umanitar și juridic comun din Europa”.

„Rusia nu are nicio intenție să tolereze aceste acțiuni de subminare efectuate de Occidentul colectiv pentru a impune „ordine bazate pe reguli”, care să înlocuiască legislația internațională încălcată de SUA și de sateliții săi”, se arată în declarația Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, notează BBC.

Consiliul Europei este cel mai vechi organism politic al bătrânului continent și își propune să susțină drepturile omului, democrația și statul de drept ale țărilor membre. A apărut în 1949 din cenușa celui de-Al Doilea Război Mondial.

Măsuri restrictive ale UE ca răspuns la criza din Ucraina

Uniunea Europeană a adoptat o serie de măsuri, pentru a răspunde agresiunii militare a Rusiei în Ucraina. De la recunoașterea de către Federația Rusă a zonelor controlate neguvernamental Donețk și Lugansk (Ucraina) și a agresiunii militare împotriva Ucrainei, Blocul comunitar a reacționat cu o varietate de măsuri restrictive.

La 23 februarie 2022, UE a adoptat un prim pachet de măsuri, inclusiv restricții asupra relațiilor economice cu zonele controlate neguvernamental de Rusia (Donețk și Lugansk), restrictii financiare etc.

A inceput a treia runda de negocieri intre Rusia si Ucraina. Principalele teme de discutii

Federația Rusă începe să fie izolată de restul lumii

La 25 februarie 2022, Uniunea Europeană a anunțat un al doilea pachet de măsuri împotriva Rusiei, ce prevedea, printre altele, sancțiuni individuale împotriva lui Vladimir Putin, Serghei Lavrov și a membrilor Dumei de Stat a Rusiei, și sancțiuni economice, se arată pe site-ul CE.

La 28 februarie și 2 martie 2022, Blocul comunitar a adoptat un al treilea pachet de măsuri, inclusiv furnizarea de echipamente și provizii către forțele armate ucrainene prin Facilitatea europeană pentru pace, interzicerea survolării spațiului aerian al UE de către transportatorii ruși de toate felurile, interzicerea tranzacțiilor cu Banca Centrală Rusă, o interdicție SWIFT pentru șapte bănci rusești sau suspendarea difuzării în UE a presei de stat Russia Today și Sputnik. De asemenea, s-au luat sancțiuni individuale și economice împotriva Belarusului.

La 9 martie 2022, UE a venit cu noi sancțiuni: interdicție SWIFT pentru trei bănci din Belarus, interzicerea tranzacțiilor cu Banca Centrală a Belarusului, restricții privind exportul maritim și tehnologic de comunicații radio în Rusia și sancțiuni pentru 160 de ruși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...