Viktor Orban l-a numit „adversar” pe Zelenski, după ce a câștigat alegerile în Ungaria: „Ne vom aminti de această victorie până la sfârșitul vieții”

Cătălina Burghelea 04.04.2022, 06:23
Viktor Orban l-a numit „adversar” pe Zelenski, după ce a câștigat alegerile în Ungaria: „Ne vom aminti de această victorie până la sfârșitul vieții”

Liderul autoritar al Ungariei și aliat de multă vreme al Rusiei, Viktor Orban, și-a declarat o nouă victorie la alegerile parlamentare din țara sa, obținând al cincilea mandat consecutiv la putere. Partidul său – Fidesz – a avut un avans major, cu 71% din voturi numărate, a declarat, duminică seara, comisia electorală națională din Ungaria.

Viktor Orban a câștigat un nou mandat în Ungaria

Campania electorală a lui Viktor Orban a fost dominată de invazia Ucrainei de către Rusia și de asocierea îndelungată cu președintele rus Vladimir Putin. În discursul său de după aflarea rezultatelor, Orban l-a numit pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, unul dintre „oponenții” pe care a trebuit să-i învingă în timpul campaniei.

Ungaria depinde foarte mult de energia rusă, motiv pentru care Viktor Orban a evitat ocaziile de a condamna atacul lui Putin asupra statului vecin, complicând eforturile UE de a se uni împotriva liderului de la Kremlin. Însă, în ciuda sondajelor de opinie care au prezis o bătălie mai strânsă, partidul lui Orban a câștigat detașat în cea mai mare parte a țării. Liderul opoziției, Peter Marki-Zay, nici măcar nu a reușit să câștige în propria regiune, unde a fost primar.

„Am obţinut o victorie uriaşă, atât de mare încât este vizibilă de pe Lună şi, categoric, este vizibilă de la Bruxelles. Am protejat pacea şi securitatea Ungariei”, a declarat Viktor Orban în discursul său de duminică seara, scoțând la lumină tensiunile de lungă durată ale guvernului său cu liderii UE, potrivit CNN.

„Ne vom aminti de această victorie până la sfârșitul vieții, pentru că a trebuit să luptăm împotriva unui număr uriaș de oponenți”, a spus Orban, citând o serie de inamici politici, inclusiv stânga maghiară, „birocratii” de la Bruxelles, presa internațională, „și președintele ucrainean: nu am avut niciodată atât de mulți oponenți în același timp”.

Viktor Orban se gaseste cu Vladimir Putin pe 1 februarie

Pe ce a mizat premierul Ungariei

Timp de 12 ani, Viktor Orban a deținut controlul asupra justiției, mass-mediei și instituțiilor de învățământ din Ungaria, iar acum urmează să-i fie prelungită puterea până în 2026. Politicianul maghiar a promovat legislația care vizează migranții și comunitatea LGBTQ+ și a vorbit despre intenția sa de a construi un stat „iliberal” în cadrul UE.

În vârstă de 58 de ani, premierul Ungariei este cel mai longeviv lider al UE. Va rămâne încă patru ani la cârma țării sale, după ce a câștigat alegerile parlamentare de duminică, 3 aprilie.

Câte voturi a obținut Alianța Fidesz

Alianţa din care face parte Orban, Fidesz – KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat), a obţinut 53,16% din voturi în scrutinul parlamentar, potrivit Comisiei electorale de la Budapesta, după numărarea a 96,63% din buletinele de vot. Opoziția – Uniţi pentru Ungaria -, condusă de Péter Márki-Zay şi formată din partidele Coaliţia Democratică (DK), Jobbik, Partidul Verzilor (LMP), Partidul Socialist (MSZP), Mişcarea Impuls şi Organizaţia Dialog pentru Ungaria, a obţinut 34,93% din voturi.

Adversarul său politic este „uimit” şi „dezamăgit” de rezultat

După aflarea rezultatelor, liderul opoziţiei, Peter Marki-Zay, s-a declarat „uimit” şi „dezamăgit”: „sunt la fel de uimit ca toată lumea. Nu vreau să îmi ascund dezamăgirea şi tristeţea. Nu ne-am gândit că se va ajunge la un astfel de rezultat”. Totodată, politicianul a subliniat că, deşi scrutinul a fost „extrem de inegal”, nu îl va contesta, deoarece „a fost o cursă electorală democratică şi liberă”.

Urmăriți Impact.ro și pe