Vaccinul pentru copiii între 5 și 11 ani va fi disponibil în UE. Pfizer avansează ca dată 13 decembrie

Ioana Bucur 01.12.2021, 19:17
Vaccinul pentru copiii între 5 și 11 ani va fi disponibil în UE. Pfizer avansează ca dată 13 decembrie

Președintele Comisiei Europene a anunțat că vaccinul pentru copiii între 5 și 11 ani va fi disponbil în UE înainte de sfârștiul acestui an. Gigantul Pfizer și BioNTech urmează să accelereze producția, iar primele doze ar putea fi livrate începând cu data de 13 decembrie.

Primele doze pentru copiii între 5 și 11 ani, disponibile din 13 decembrie

În cadrul unei conferințe de presă, organizată în contextul apariției și răspândirii tulpinii Omicron în Europa, Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene, a anunțat că vaccinul pentru copiii între 5 și 11 ani va fi disponibil în UE ncepând din 13 decembrie. Aceasta a precizat că producția serului dezvoltat de alianța Pfizer – BioNTech urmează să se accelereze, pentru a putea oferi primele tranșe de doze în cel mai scurt timp.

„Ne confruntăm cu o dublă provocare în lupta împotriva Covid-19: creșterea cazurilor de infectare cu varianta Delta și apariție unei noi tulpini a virusului: Omicron. Vaccinarea cu schemă completă și dozele booster reprezintă, în acest moment, cea mai puternică armă împotriva pandemiei”, a transmis Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe pagina sa de Twitter.

Comunitatea ştiinţifică are nevoie de „100 de zile” pentru a adapta răspunsul prin vaccinare acestei noi variante a noului coronavirus, a subliniat preşedinta Comisiei.

„Având în vedere situația actuală de pandemie, aceasta este o veste bună pentru părinți și copii. Mulți așteaptă acest lucru cu nerăbdare”, a precizat, la rândul său, ministrul interimar al sănătății din Germania, Jens Spahn, într-un comunicat citat de Reuters.

Vaccinul pentru copiii între 5 și 11 ani va fi disponibil în UE

Valeriu Gheorghiță, mesaj pentru părinții care ezită să își vaccineze copiii

La sfârșitul lunii noiembrie, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a transmis un mesaj părinților care au ezitări privind vaccinarea copiilor, de teamă că aceştia ar putea dezvolta miocardită în urma administrării serului.

„Aş vrea să spun că înţeleg perfect şi preocuparea, şi îngrijorarea, şi ezitarea pe care părinţii o au. Noi ceea ce vom face în perioada următoare este să comunicăm mai intens pe această temă cu preponderenţă pe populaţia tânără, inclusiv copii, tocmai pentru a oferi suficiente informaţii părinţilor legat de profilul de siguranţă al vaccinurilor, de eficacitate de beneficiile directe şi indirecte, dar şi de această problemă particulară legată de riscul de miocardită.

Ce este miocardita? Pe scurt, este o inflamaţie a muşchiului cardiac care nu este specifică vaccinării împotriva COVID-19, ea este regăsită ca potenţială reacţie adversă şi la alte tipuri de vaccinuri şi care este în mod obişnuit cauzată de mai mulţi agenţi infecţioşi, atât virali, bacterieni, parazitari, fungi şamd. Deci sunt multiple cauze care pot să determine această inflamaţie a muşchiului cardiac, sunt cauze infecţioase sau neinfecţioase.

În mod particular pentru vaccinurile împotriva COVID-19 la vaccinurile pe bază de ARN Mesager s-a observat că la persoanele cu vârsta sub 30 de ani şi mai ales persoanele de sex masculin există o frecvenţă uşor mai crescută decât se regăseşte în populaţia generală după administrarea dozei doi. În general, timpul de apariţie este la circa două-trei zile după administrarea dozei doi, dar există o supraveghere, în general de până la 28 de zile”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...