BREAKING

USR susține că Lucian Bode a copiat de pe Wikipedia în teza de doctorat: „Și elevilor de gimnaziu le e rușine: traducere cuvânt cu cuvânt”

Gabriela del Pupo 17.10.2022, 17:18
USR susține că Lucian Bode a copiat de pe Wikipedia în teza de doctorat: „Și elevilor de gimnaziu le e rușine: traducere cuvânt cu cuvânt”

Chiar în ziua în care Camera Deputaților dezbate moțiunea împotriva lui Lucian Bode, ministrul Ministerului Afacerilor Interne, USR vine cu concluziile analizei făcute asupra tezei de doctorat a ministrului. Inițial USR dorea o colaborare cu presa, mai exact preluarea investigației de către jurnalista Emilia Șercan însă aceasta nu a dorit să se asocieze, considerând demersul unul politic. De asemenea USR a cerut săptămâna trecută demisia directorului Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, motivând prin faptul că regulamentul instituției nu permite fotocopierea tezelor de doctorat arhivate.

Analiză USR: Bode a copiat cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia

USR anunță că a terminat de transcris teza de doctorat a lui Lucian Bode și a verificat lucrarea. Concluzia, transmite partidul într-un comunicat este că Lucian Bode a comis o formă de plagiat de care ‘și elevilor de gimnaziu le e rușine: traducere cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia’. Demersul a presupus transcrierea lucrării pentru că regulamentul Bibliotecii Naționale nu permite fotocopierea tezelor de doctorat.

USR publică astăzi teza de doctorat a lui Lucian Bode. Ministrul de Interne a susținut public că teza este disponibilă și oricine o poate citi. Aceasta era o minciună, așa cum am demonstrat – statul român a forțat interpretarea regulilor astfel încât teza să nu poată fi verificată. Însă acest ”deziderat” al ministrului Bode este astăzi îndeplinit de USR: oricine îi poate citi teza de doctorat. Ar fi mai ușor ca Lucian Bode sau coordonatorul său de doctorat să indice ce anume e scris de autorul tezei, pentru că exercițiul invers, cel normal potrivit oricăror norme academice de citare – anume a indica ce e preluat – e cu totul eșuat în acest caz. Practic, teza este o compilație de traduceri din surse deschise, cele mai multe introduceri ale unor articole academice unde s-a lungit evident fraza prin schimbări de topică – foarte probabil și pentru a scădea gradul de similitudine din softurile antiplagiat”, spune Cristian Ghinea, inițiatorul demersului de transcriere al tezei.

Am găsit exemple de plagiat de pe Wikipedia, cu nici o sursă indicată, nici cu citat nici cu trimitere spre bibliografie. În tot cuprinsul tezei, notele de subsol nu corespund unor texte citate cu ghilimele. Pur și simplu, Lucian Bode pare că nu știe lucrul elementar că orice text preluat de la altcineva trebuie marcat cu ghilimele.   Multe dintre aceste preluări se regăsesc în introducerile de pe Google ale unor articole academice. Cel mai probabil, Bode sau cea/cel care i-a scris teza nici nu a citit articolele citate pe de-a întregul, ci doar frazele de prezentare aflate gratuit la dispoziția publicului, pe care le-a tradus apoi. Pentru o analiză mai detaliată, cu toate textele din exemple puse unul lângă altul cel plagiat cu cel original, vedeți aici: https://bit.ly/RecenzieDoctoratBode 

Pentru a putea consulta teza de doctorat a lui Lucian Bode, vedeți aici: https://bit.ly/DoctoratBode

 

Ce trebuie să știe românii despre momentul când se majorează pensiile
Cristian Ghinea

USR prins între Emilia Șercan și Adrian Cioroianu

Inițial USR a demarat acest proces de studiere a tezei de doctorat pentru ca o copie să îi fie pusă la dispoziția jurnalistei de investigații Emilia Șercan. De asemenea USR s-a implicat și în disputa dintre aceasta și direcctorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, cerând demisia acestuia. Jurnalista nu a considerat însă că un partid politic poate fi implicat într-o investigație de presă fără ca să planeze bănuiala unor interese ascunse în spatele acelei analize.

„Am văzut foarte mult entuziasm în ultimele două zile în legătură cu acțiunea USR de transcriere a tezei de doctorat a lui dr. Bode, dar și declarațiile făcute de câțiva oameni politici care spuneau că vor să îmi pună ulterior la dispoziție „manuscrisul” pentru a-l verifica.
Deși ca jurnalist îți iei informațiile necesare de la orice sursă care îți oferă date importante/relevante pentru public, nu voi accepta să verific teza transcrisă de membrii USR din următoarele motive:
1. Acțiunea de copiere a tezei lui dr. Bode de către mai mulți membri USR este o acțiune politică, cu care nu am nimic de-a face și cu care nu vreau să fiu asociată. Dacă aș accepta să analizez acel exemplar, hoardele de postaci politici ai PNL nu vor conteni să spună că lucrez la comanda USR. Deja s-a încercat decredibilizarea muncii mele de către diverse entități politice sau nepolitice, fiind asociată cu USR, deși nu am nicio legătură politică cu USR sau cu alt partid.
2. Până acum am verificat destul de multe teze fără să am acces la varianta lor pdf sau word. Din septembrie 2016, tezele de doctorat sunt accesibile la Biblioteca Națională exclusiv în format electronic. De atunci încoace aproape toate tezele verificate – cu câteva excepții – le-am verificat citindu-le pe calculator la Biblioteca Națională. Cel mai recent exemplu, teza lui Nicolae Ciucă. În concluzie, nu am nevoie de varianta pdf sau word ca să verific o teză.
3. Dacă voi decide să verific teza lui dr. Bode o voi face de una singură, fără ajutor, așa cum am făcut întotdeauna.
4. Modul în care îmi aleg subiectele de presă în viitor va fi același pe care l-am aplicat întotdeauna: interesul public.” a postat jurnalista.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...