Prima reacție a premierului Nicolae Ciucă după demisia lui Sorin Cîmpeanu. USR jubilează

Anca Manolica 29.09.2022, 23:52

Informație de ultimă oră! Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. Anunțul a fost făcut în urmă cu doar câteva ore, pe pagina sa de Facebook, spunând că a decis „din proprie inițiativă să demisioneze din fruntea învățământului românesc”. Ce l-a determinat să facă acest lucru și care a fost prima reacție a premierului Nicolae Ciucă.

Sorin Cîmpeanu a demisionat de la conducerea ministerului Educației

În ultimele zile, ministrul Educației s-a aflat într-un plin scandal de plagiat. Acesta este acuzat că, în 2006, a reprodus, sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de doi profesori din cadrul Universității de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Sorin Cîmpeanu ar fi modificat doar cinci cuvinte din totalul celor 117 din acele capitole.

Totul s-a aflat în urma unei investigații publicate Emilia Sercan în pressone.ro. Lucrarea fostului său coordonator de doctorat, din care ministrul și-ar fi însușit mai multe capitole, se numea „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor” și însuma 92 de pagini. De asemenea, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.”, a scris Sorin Cîmpeanu. Vezi AICI declarația în integralitate.

Nicolae Ciucă și Sorin Cîmpeanu
Nicolae Ciucă și Sorin Cîmpeanu

Prima reacție a premierului Nicolae Ciucă

Sorin Cîmpeanu a anunțat, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că demisionează din funcția de ministru al Educației. Acesta se afla la al doilea mandat, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl termină în Guvernul Ciucă, premierul fiind și el protagonistul unui scandal de plagiat.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

„Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație.

În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru.”, a transmis prim-ministrul României.

USR jubilează după anunțul demisiei

Desigur, comentariile la postarea făcută de premier nu au întârziat să apară. Unul dintre ele este făcut chiar de către pagina oficială a partidului USR, care a scris: „A mai rămas un plagiator dovedit în Guvern. Domnule Ciucă, când vă dați demisia?”.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat și el rapid după ce Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia. „Un plagiator mai puțin în guvern. N-a mai prins moțiunea USR de marți. Așteptăm și demisia celuilalt: Ciucă”, a scris Cătălin Drulă pe contul său de Facebook.

Șapte din cei 24 de miniștri pe care România i-a avut în fruntea Educației după Revoluție au fost suspectați că au plagiat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...