EXCLUSIV

La protestul pentru libertatea presei din România au curs amenzile. Emilia Șercan: „Așa fac autoritățile când sunt deranjate”. Motivul inedit al sancțiunilor

Gabriela del Pupo 11.04.2022, 11:08
La protestul pentru libertatea presei din România au curs amenzile. Emilia Șercan: „Așa fac autoritățile când sunt deranjate”. Motivul inedit al sancțiunilor

O nouă probă de foc pentru una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din România. La protestul de susținere a demersurilor de a identifica angajații MAI care au făcut publice probe din dosarul în care se anchetează amenințările asupra Emiliei Șercan, s-a lăsat cu amenzi. Și nu pentru cine știe ce violențe, trivialități sau distrugeri. Organizatorii au fost acuzați că nu au respectat perimetrul din Piața Revoluției aprobat pentru protest.

„Nu știu câte dispozitive de jandarmi și de alți lucrători în civil erau cu ochii pe mine”

Jurnalista de investigații Emilia Șercan spune că, pe lângă faptul că s-au aplicat amenzi, atitudinea responsabililor de păstrarea ordinii publice la protest a fost cel puțin deranjantă referitor la persoana sa. În contextul în care ancheta asupra plagiatului premierului Nicolae Ciucă trenează, după ce instanța a blocat verificarea CNATDCU a tezei, se pare că instituțiile de forță nu fac dovada transparenței decizionale.

„Amenda a fost dată pentru că jandarmeria a considerat că nu s-a respectat perimetrul, că a fost depășit perimetrul pentru care s-a acordat autorizația de protest, dată unuia dintre organizatori. Și asta arată modul în care autoritățile încearcă să reacționeze de fiecare dată când sunt zgândărite și sunt deranjate. Ca să nu mai zic că eu, în momentul în care am ajuns acolo, nu știu câte dispozitive de jandarmi și de alți lucrători în civil erau cu ochii pe mine și mă urmăreau de parcă aș fi fost amenințarea numărul 1 la adresa securității statului.” a declarat Emilia Șercan pentru Impact.ro.

Organizatorii protestului spun că implicarea din partea presei a fost minimă și că, din contră, o parte a presei s-a arătat chiar ostilă acestui protest. Emilia Șercan a refuzat să comenteze atitudinea colegilor din presă.

Foto: nmedia.ro

„Nu am multe așteptări, dar când ești intimidat pentru că-ți faci meseria…”

Organizatorii spun că se așteptau la o asemenea măsură din partea autorităților având în vedere modul în care s-au comportat în ancheta privind plagiatul unui demnitar. De asemenea aceștia spun că având în vedere contextul protestului s-ar fi așteptat la o reacție solidară din partea colegilor jurnalistei.

„Am fost astăzi la evenimentul unde o susțineam pe Emilia Șercan!
Evenimentul de astăzi era si pentru Presa din România!
Au fost undeva la 150 de oameni – Vă Mulțumesc!
Nu am multe așteptări, dar când ești intimidat pentru că-ți faci meseria, ești părtaș dacă accepți intimidarea.
Speram să văd oamenii din presă acolo.
Vorbim despre libertatea lor, ori libertatea lor este si libertatea noastră ?.
Lunile astea a fost Emilia! În orice moment poate să fie altcineva. Tăcerea vă face părtași, dragi oameni din presă!
Am primit si o scrisoare de dragoste de la Jandarmeria Română, 1000 RON (500 în 15 zile ?).
Scrisoarea nu o voi contesta ?.
Mi-am asumat când am ales să stăm în fata la Ministerul Afacerilor Interne, România ? a postat Marian Rădună, președinte Geeks for Democracy, pe pagina sa de Facebook.
Chiar dacă plagiatul este deocamdată analizat de instanță, CNATDCU este singura instituție care îi poate retrage titlul de doctor lui Ciucă dacă se confirmă suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de doctorat.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...