Ungaria rămâne fără 13 miliarde de euro. Pentru ce a fost pedepsit guvernul lui Viktor Orban

Ana Anitoiu 30.11.2022, 15:40
Ungaria rămâne fără 13 miliarde de euro. Pentru ce a fost pedepsit guvernul lui Viktor Orban

Ungaria rămâne fără peste 13 miliarde de euro. Guvernul lui Viktor Orban a fost pedepsit pentru nereguli ce au fost semnalate, miercuri, de Comisia Europeană. Budapesta trebuie să se redreseze pentru a-și recăpăta accesul la acești bani.

Motivul pentru care Ungaria pierde 13 miliarde de euro

Mai exact, Comisia Europeană a recomandat, miercuri, îngheţarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei şi a 5,8 miliarde din planul de relansare. Motivul este acela că nu a aplicat în mod corect reformele în domeniul justiţiei şi al luptei împotriva corupţiei.

Guvernul lui Viktor Orban va putea recăpăta accesul la suma totală de 13,3 miliarde de euro doar după ce va rezolva această problemă ce reprezintă un risc pentru bugetul Uniunii Europene. Comisia a precizat că deși a făcut sau are în curs de implementare anumite reforme, Ungaria nu a reușit să implementeze adecvat cele 17 măsuri remediale ce au fost agreate, până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum s-a angajat statul.

Conform Comisiei Europene, aceste aspecte neimplementate adecvat de Ungaria sunt legate în special de eficiența nou înființatei Autorități de Integritate și de procedura pentru evaluarea judiciară a deciziilor de anchetare.

„Comisia a concluzionat că rămân în vigoare condițiile pentru aplicarea reglementărilor și că va fi nevoie de pași esențiali suplimentari pentru a elimina riscurile la adresa bugetului UE în Ungaria”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Viktor Orban, un nou atac la Uniunea Europeana. „Europa s-a impuscat in picior”
Viktor Orban

Consiliul Uniunii Europene va trebui să voteze această chestiune, până la data de 19 decembrie, fiind nevoie de o majoritate calificată pentru ca suspendarea fondurilor pentru Ungaria să intre în vigoare.

Acuzații la adresa Ungariei

Ungaria este acuzată că a blocat mai multe dosare europene, precum planul comun de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina sau impozitul minim pe profiturile multinaţionalelor. Budapesta a negat aceste acuzații.

De asemenea, Ungaria se opune aplicării unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, cu care menţine legături, rămânând singura ţară din NATO alături de Turcia care nu a ratificat încă aderarea Suediei şi Finlandei la Alianța Atlanticului de Nord.

În luna aprilie, a fost lansată împotriva Ungariei o procedură cu scopul de a proteja bugetul Uniunii Europene de încălcări ale statului de drept, o premieră pentru blocul comunitar, mai ales din cauza „neregulilor sistematice în atribuirea contractelor publice”, deficienţelor în domeniul urmăririi penale şi luptei împotriva corupţiei. Au apărut suspiciuni conform cărora apropiați ai premierului Viktor Orban s-ar îmbogăți din fondurile europene.

Totuși, executivul european a hotărât să valideze planul de redresare post-Covid al Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro, dar prin ataşarea a 27 de condiţii ce includ cele 17 măsuri anticorupţie şi reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei. Budapesta nu va beneficia de nicio plată până la îndeplinirea acestor condiţii impuse.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...