A doua zi a reuniunii NATO de la București. Antony Blinken: „Putin crede că îi vom lăsa pe ucraineni. Îi vom arăta că se înșală”

Elena Avramescu 30.11.2022, 14:35
A doua zi a reuniunii NATO de la București. Antony Blinken: „Putin crede că îi vom lăsa pe ucraineni. Îi vom arăta că se înșală”

Astăzi are loc a doua zi a reuniunii miniştrilor de Externe din ţările NATO la București, după ce, cu numai o zi în urmă, şefii diplomaţiilor din statele membre ale alianței nord-atlantice au hotărât de comun acord să adopte o declarație în care afirmă că Rusia este unica responsabilă pentru războiul din Ucraina, lucru care reprezintă „o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU”.

Noi declarații în a doua zi a reuniunii NATO de la București

UPDATE Și Antony Blinken, șeful diplomației SUA a vorbit în a doua zi a reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la București. Acesta și-a început discursul prin acuzații aduse lui Vladimir Putin, spunând că șeful statului rus este de părere că aliații occidentali „îi vor lăsa singuri pe ucraineni și că va dezbina NATO”. În acest sens, Blinkean a ținut să afirme că acest lucru nu se va întâmpla, astfel că Putin va vedea că se înșală.

„Am încheiat două zile de întâlniri foarte productive la București. Recunosc contribuțiile pe care le-a adus România în ultimul an, dar și lui Jens Stolteberg pentru cum a condus alianța în aceste momente. Ucraina continuă să își îmbunătățească situția pe câmpul de bătălie, dar Putin atacă în continuare populația civilă, a făcut ca milioane de oameni să trăiască în frig, fără lumină.

Copiii, cei bătrâni și bolnavi sunt noile ținte ale lui Putin și le lovește în mod barbar și intenționat. Urmează o iarnă grea. Vrea să îi facă pe ucraineni să plece de acasă, să fie înfometați și să crească prețurile la energie, să dezbine NATO. Putin crede că îi vom lăsa singuri. Nu a funcționat și nu va funcționa, îi vom arăta că se înșală.

Suntem alături de Ucraina, deși costurile sunt mari, dar altfel ar fi și mai mari. Dacă ne-am supune terorii ar exista repercusiuni în întreaga lume. Hotărârea noastră colectivă de a sprijini Ucraina va continua să fie de fier și în timpul iernii. Vom continua să acordăm sprijin Ucrainei”, a transmis Antony Blinken, miercuri, la București.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit într-o conferință de presă la finalul reuniunii miniştrilor de externe din cadrul Alianţei, în care a ținut să precizeze faptul că Ucraina a făcut progrese destul de mari în faţa invaziei ruse, însă sub nicio formă Rusia nu trebuie subestimată.

Șeful NATO a mai spus că se va continua sprijinul militar pentru Ucraina, mai ales apărarea antiaeriană.

UPDATE Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, a vorbit și el în cadrul întâlnirii de la București, spunând că neutralitatea ţării sale, care este garantată prin Constituţie, nu implică autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de invazia rusă din Ucraina.

În plus, conform analizelor din Moldova, ţara sa nu este ameninţată de un scenariu militar, însă datoria guvernului este să fie pregătit pentru orice eventualitate.

„Prin Constituţie, Moldova este o ţară neutră. Nu încearcă să adere la NATO ca ţară, din cauza prevederilor noastre constituţionale. În acelaşi timp, pentru Moldova neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de ceea ce se întâmplă în lume, inclusiv condamnarea de către noi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a declarat şeful diplomaţiei de la Chişinău înaintea discuţiilor din ultima zi a reuniunii miniştrilor de externe din cadrul NATO de la Bucureşti.

Este pentru prima dată când un ministru de externe al Republicii Moldova este invitat să participe la o reuniune ministerială a NATO.

UPDATE În urmă cu câteva minute, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a ținut să precizeze că aliaţii NATO trebuie să crească sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, fiind parteneri extrem de puternic afectaţi de presiunea rusă.

„NATO şi aliaţii NATO oferă de mulţi ani sprijin pentru cei trei parteneri, inclusiv prin dezvoltarea de capacităţi, reforme şi instruire pentru întărirea instituţiilor lor de apărare şi de securitate. Astăzi, aceşti parteneri sunt afectaţi de presiunea rusă. Aliaţii NATO angajaţi să crească sprijinul pentru ei. Această întâlnire este o oportunitate de a discuta unele dintre îngrijorările noastre comune de securitate, în special în regiunea de importanţă strategică a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest”, a spus şeful NATO.

Știre inițială

Acest eveniment este primul la nivel înalt al NATO organizat într-un stat de pe flancul estic după invazia Rusiei în Ucraina, început la data de 24 februarie, dar și prima reuniune a NATO la nivel înalt după summitul de la Madrid de la sfârşitul lunii iunie 2022.

Împreună cu miniștrii de Externe din cele 30 de state membre, secretarul general al NATO şi înalţi oficiali politici şi militari ai alianţei, la reuniunea de la Bucureşti au fost invitați să participe și miniştri de Externe ai Finlandei şi Suediei, chiar dacă aderarea celor două țări nu a fost încă ratificată de Turcia și Ungaria.

În urmă cu câteva minute, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre sprijinul imediat pentru poporul ucrainean, care se apără neîncetat împotriva agresiunii ruse, astfel că acesta trebuie pregătit şi susţinut pe cât posibil.

Prima zi a Ministerialei NATO de la București a fost dedicată discuțiilor despre unitatea din cadrul Alianței și continuarea sprijinului pentru Ucraina. Alături de aliații noștri ne-am luat angajamente suplimentare față de Pachetul Cuprinzător de Asistență al NATO pentru Ucraina, care va finanța sprijin neletal, inclusiv combustibil și generatoare.

Tot ieri a avut loc Reuniunea Ministerială de Externe a G7, unde am discutat angajamentele privind mecanismul de coordonare a infrastructurii de urgență pentru a ajuta Ucraina. În aceste momente, cel mai important este sprijinul imediat pentru poporul ucrainean, care se apără împotriva agresiunii ruse și trebuie să ne asigurăm că este pe deplin pregătit și susținut”, a scris Mircea Geoană pe pagina sa Facebook.

A doua zi a reuniunii NATO de la Bucuresti
A doua zi a reuniunii NATO de la Bucuresti

Tot în cursul acestei dimineți, s-a vorbit și despre faptul că Suedia și Finlanda au făcut progrese mari în direcția unui acord cu Turcia privind aderarea țărilor nordice în NATO, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom.

„Am avut ieri o întâlnire bilaterală foarte bună între Suedia, Finlanda și Turcia și am simțit după această întâlnire că există progrese. Mergem înainte”, a declarat Tobias Billstrom.

În jurul orei 8:30, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întâlnire cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, unde oficialul român a ținut să reamintească de „sprijinul ferm” al Bucureştiului pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei. În plus, nu a uitat de solicitarea pentru ca această ţară să recunoască inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”.

Miniştri au discutat și despre situaţia infrastructurii critice din Ucraina, în special a celei energetice, cu consecinţe grave, ample, resimţite de populaţia civilă, România depunând eforturi să susţină Ucraina pe acest palier strategic.

Reuniunea miniştrilor de Externe din ţările membre NATO de la Bucureşti continuă în această zi cu o nouă sesiune a Consiliului Nord-Atlantic cu Finlanda şi Suedia, ţări invitate să adere la organizaţie. După aceea, urmează să aibă loc și o sesiune în care se vor alătura discuţiilor şi şefii diplomaţiilor din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...