Viktor Orban a apărut la un meci de fotbal cu un fular cu harta Ungariei mari. Aceasta conținea și Transilvania

Beatrice Dumitru 22.11.2022, 08:11
Viktor Orban a apărut la un meci de fotbal cu un fular cu harta Ungariei mari. Aceasta conținea și Transilvania

Gest provocator la adresa României. Premierul Ungariei Viktor Orban a purtat la un meci al naționalei maghiare de fotbal un fular pe care era imprimată harta Ungariei mari, care include și o parte din Transilvania. Imaginile au fost publicate pe pagina de Faceebook a acestuia. Cum a reacționat MAE.

Gestul provocator al lui Viktor Orban

Viktor Orban a fost prezent duminică, 20 noimebrie, la amicalul naționalei de fotbal a Ungariei cu Grecia, meci câștgat de maghiari cu scorul de 2-1. După partidă, premierul de la Budapesta a mers la vestiare și a vorbit cu căpătanul formației Balazs Dzsudzsak, de la care a primit un tricou.

Viktor Orban purta un fular pe care apare harta Ungariei mari în graniţele de dinainte de Tratatul de la Trianon (1920), care include o parte din Transilvanie. Harta Ungariei Mari este un simbol al revizionismului maghiar, care vizează revenirea Ungariei la frontierele avute înainte de 1918, folosit tot mai des de oficialii maghiari.


Nu este prima dată când Viktor Orban folosește harta Ungariei Mari. În urmă cu doi ani, sub pretextul de a încuraja elevii care susțineua proba de istorie la Bacalaureat, premierul maghiar a publicat o imagine cu un glob pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, din care făcea parte și Transilvania.

Cum a reacționat Bucureștiul

Ministerul de Externe român (MAE) a reacționat după apariția imaginii cu Viktor Orban purtând un fular cu harta Ungariei Mari, care include și o parte din Transilvania, și a transmis un mesaj ambasadorului de la Budapesta la București.

Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, arată comunicatul MAE.

Viktor Orban se consideră nu doar liderul celor aproape zece milioane de locuitori ai Ungariei, dar și liderul etnicilor maghiari care trăiesc în țările vecine și cărora guvernul său le-a acordat cetățenie și drept de vot.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...