Un uragan major va lovi SUA. Statul Florida se pregătește de ce e mai rău. Joe Biden a decretat stare de urgență

Mihnea Tălău 25.09.2022, 12:33
Un uragan major va lovi SUA. Statul Florida se pregătește de ce e mai rău. Joe Biden a decretat stare de urgență

În timp ce furtuna tropicală Ian se îndreaptă spre Florida, putând deveni un uragan de categoria 4 înainte de a lovi statul la sfârșitul acestei săptămâni. Locuitorii se pregătesc pentru ceea ce ar putea fi primul uragan major din ultimii patru ani.

Ian se îndreaptă amenințător spre Florida

Ian, care s-a dezvoltat vineri în partea centrală a Mării Caraibelor, se preconizează că se va intensifica rapid duminică și va deveni un uragan de categoria 3 înainte de a ajunge în vestul Cubei până marți dimineață. Se așteaptă ca Ian să ajungă apoi pe uscat în SUA, potrivit Serviciului Național de Meteorologie din Miami, precizează CNN.

Ian va rămâne probabil un uragan major în timp ce se deplasează prin estul Golfului Mexic, dar „incertitudinea în ceea ce privește prognoza privind traiectoria și intensitatea pe termen lung este mai mare decât de obicei”, a declarat Centrul Național pentru Uragane. Modelele de prognoză de sâmbătă au variat în ceea ce privește locul în care Ian va lovi Florida, precum și dacă va atinge pământul joi sau vineri.

De asemenea, previziunile au schimbat traiectoria furtunii mai spre vest, plasând panhandle Florida și aproape întreaga coastă vestică a statului ca potențial risc. Pe traiectoria furtunii vor urma probabil valuri de furtună periculoase, vânturi cu forța unui uragan și precipitații abundente.

Ian se află la aproximativ 395 de mile sud-est de Grand Cayman și se deplasează spre vest cu 13 mile pe oră (20 km/h), potrivit centrului de uragane sâmbătă seara, cu vânturi maxime susținute atingând 50 de mile pe oră (85 km/h).

O avertizare de uragan este în vigoare pentru Grand Cayman, iar meteorologii sunt din ce în ce mai încrezători că locuitorii din vestul Cubei se vor confrunta luni cu valuri de furtună „care pun în pericol viața” și cu vânturi cu forța unui uragan, a declarat centrul de uragane. Au fost emise avertizări de uragan și furtună tropicală pentru părți din vestul Cubei.

Președintele Joe Biden a declarat stare de urgență pentru Florida

În timp ce furtuna se apropie de Florida, autoritățile distribuie saci cu nisip și le cer locuitorilor din Florida să își pregătească proprietățile pentru a reduce riscul de daune provocate de uragan și să își facă provizii de bunuri precum radiouri, apă, conserve și medicamente. De asemenea, rezidenții ar trebui să împacheteze documente importante și să cunoască rutele de evacuare.

Sâmbătă, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a extins o ordonanță de urgență pentru a include toate comitatele din stat, spunând că se preconizează că condițiile „vor constitui un dezastru major”.

Președintele Joe Biden a declarat stare de urgență pentru Florida și a ordonat acordarea de asistență federală pentru a suplimenta eforturile de răspuns.

Îngrijorările legate de sosirea lui Ian au întârziat, de asemenea, cea de-a treia încercare de lansare a rachetei Artemis I, planificată pentru marți.

Ian ar fi primul uragan major care ar atinge Florida de la uraganul Michael din 2018, o furtună devastatoare de categoria 5.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...