Un portavion american, zărit în Coreea de Sud. SUA vrea să transmită o amenințare indirectă Coreei de Nord

Elena Avramescu 23.09.2022, 10:02
Un portavion american, zărit în Coreea de Sud. SUA vrea să transmită o amenințare indirectă Coreei de Nord

În cursul zilei de astăzi, în Coreea de Sud a sosit un portavion american, fiind pentru prima dată în aproximativ patru ani când se întâmplă acest lucru. Însă asta nu este tot, deoarece urmează ca acesta să se alăture altor nave militare într-o demonstrație de forță ce are scopul de a trimite un mesaj Coreei de Nord.

Portavionul USS Ronald Reagan a acostat în Coreea de Sud

Este vorba despre portavionul USS Ronald Reagan, care a fost însoțit de alte câteva nave, acostând la o bază navală din orașul-port Busan din sudul țării. Sosirea sa marchează cea mai semnificativă desfășurare de până acum în cadrul unui noi strategii pentru ca mai multe active strategice ale SUA să se desfășoare în zonă pentru a descuraja Coreea de Nord.

Contraamiralul Michael Donnelly, comandantul grupului de atac, a mărturisit că această vizită a fost planificată de mult timp, astfel că menirea acesteia este de a construi relații cu aliații sud-coreeni și pentru a stimula interoperabilitatea între forțele navale.

„Lăsăm mesajele în seama diplomaților. Este o oportunitate pentru noi de a exersa tactici și operațiuni”, a spus contraamiralul Michael Donnelly atunci când a fost întrebat despre semnale către Coreea de Nord.

Donnelly a ținut să mai afirme că aceste exerciții comune au rolul de a se asigura că toți aliații au capacitatea de a răspunde la amenințări oriunde și în orice moment.

Președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a fost cel care a inițiat presiuni pentru mai multe exerciții comune și alte demonstrații de putere militară ca un avertisment pentru Coreea de Nord, după ce în acest an a efectuat un număr record de teste cu rachete.

Un portavion american, zarit in Coreea de Sud
Portavionul american USS Ronald Reagan

SUA şi Coreea de Sud, cele mai mari exerciții militare comune din ultimii ani

Cu mai mult timp în urmă, SUA și Coreea de Sud au luat decizia de a efectua exerciţii militare comune defensive, însă Coreea de Nord le consideră o repetiţie înainte de o invazie, fiind vorba despre manevrele „Ulchi Freedom Shield” care au legătură cu reluarea antrenamentelor la scară largă între forţele americane şi sud-coreene.

„Importanţa acestui exerciţiu comun este de a reconstrui alianţa dintre Coreea de Sud şi Statele Unite şi de a consolida structura de apărare comună prin desfăşurarea în mod obişnuit de exerciţii şi antrenamente comune pe teren”, a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

Cu trei luni în urmă, Oficialii din Coreea de Sud au detectat un nou exerciţiu militar nord-coreean, în care au fost lansate opt rachete cu rază scurtă de acţiune în 35 de minute din patru locaţii. Armata sud-coreeană s-a mobilizat alături de aliaţii americani şi au lansat ca răspuns alte opt rachete.

Se pare că exerciţiul comun al aliaţilor a fost cât se poate real, iar lansările au durat nu mai mult de câteva minute. În plus, a avut ca scop demonstrarea capacităţii de răspuns rapid şi precis la eventuale atacuri din partea armatei nord-coreene. A fost cea de-a 18-a rundă de teste cu rachete pentru Coreea de Nord în 2022, când au fost făcute și primele lansări cu rachete balistice intercontinentale ale ţării în aproape cinci ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...