SUA şi Coreea de Sud dau startul celor mai mari exerciții militare comune din ultimii ani: „Importanţa acestui exerciţiu este de a consolida structura de apărare”

Elena Avramescu 22.08.2022, 09:34
SUA şi Coreea de Sud dau startul celor mai mari exerciții militare comune din ultimii ani: „Importanţa acestui exerciţiu este de a consolida structura de apărare”

Astăzi a fost făcut un anunț important, în care se spunea că Statele Unite şi Coreea de Sud au început să efectueze cele mai importante exerciţii militare comune din 2018, din cauza ameninţării nucleare crescute a Coreei de Nord. În plus, este știu de mult timp faptul că SUA este un aliat apropiat al Coreeei de Sud în domeniul securităţii, astfel că în jur de 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi pe insula pentru a o proteja de statul vecin.

Exerciții militare comune efectuate de SUA și Coreea de Sud

În urmă cu mai mult timp, cele două ţări au luat decizia de a efectua exerciţii militare comune care sunt catalogate drept defensive, însă Coreea de Nord le consideră o repetiţie înainte de o invazie.

Este vorba despre manevrele „Ulchi Freedom Shield” care marchează reluarea antrenamentelor la scară largă între forţele americane şi sud-coreene după reducerea acestora din cauza pandemiei de COVID-19. În plus, acest lucru demonstrează și un eşec diplomatic faţă de Phenian.

„Importanţa acestui exerciţiu comun este de a reconstrui alianţa dintre Coreea de Sud şi Statele Unite şi de a consolida structura de apărare comună prin desfăşurarea în mod obişnuit de exerciţii şi antrenamente comune pe teren”, a declarat Ministerul Apărării din Coreea de Sud.

În urmă cu două luni, Oficialii din Coreea de Sud au detectat un nou exerciţiu militar nord-coreean, în care au fost lansate opt rachete cu rază scurtă de acţiune în 35 de minute din cel puţin patru locaţii diferite. În acest fel, armata sud-coreeană s-a mobilizat alături de aliaţii americani şi au lansat ca răspuns alte opt rachete.

SUA si Coreea de Sud dau startul celor mai mari exercitii militare comune din ultimii ani
SUA si Coreea de Sud dau startul exercitiilor militare comune

În plus, șefii de stat major din Coreea de Sud au declarat că exerciţiul comun al aliaţilor a fost cât se poate real iar lansările au durat nu mai mult de minute. Se pare că acest exerciţiu a avut ca scop demonstrarea capacităţii de răspuns rapid şi precis la eventuale atacuri din partea armatei nord-coreene.

Aceasta a fost cea de-a 18-a rundă de teste cu rachete pentru Coreea de Nord în 2022, când au fost făcute și primele lansări cu rachete balistice intercontinentale ale ţării în aproape cinci ani.

SUA, Coreea de Sud şi Japonia, exerciţiu de apărare antirachetă balistică

În urmă cu câteva zile,Pentagonul a anunțat că în urmă cu aproximativ două săptămâni, Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au participat la un exerciţiu de apărare antirachetă balistică în largul coastelor insulei Hawaii. A fost pentru pentru prima dată când cele trei ţări au organizat astfel de exerciţii din 2017, atunci când relaţiile dintre Seul şi Tokyo au atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Yoon Suk-yeol, preşedintele sud-coreean, a promis că urmează să îmbunătească relaţiile cu Japonia şi că va aprofunda alianţa SUA pentru a descuraja cât mai mult Coreea de Nord, chiar și prin extinderea sau reluarea exerciţiilor comune.

Noul exerciţiu de avertizare cu rachete şi de urmărire a rachetelor balistice a fost organizat între 8 și 14 august, chiar în timpul exerciţiilor multinaţionale Pacific Dragon. În acest fel s-a demonstrat angajamentul celor trei ţări de a răspunde provocărilor prezentate de Coreea de Nord, precum și de a proteja securitatea comună şi a consolida organizaţia internaţională bazată pe ordine, a declarat Pentagonul într-un comunicat.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...