SUA, Coreea de Sud şi Japonia au organizat un exerciţiu de apărare antirachetă balistică. Anunțul a fost făcut de Pentagon

Elena Avramescu 16.08.2022, 07:41
SUA, Coreea de Sud şi Japonia au organizat un exerciţiu de apărare antirachetă balistică. Anunțul a fost făcut de Pentagon

Pentagonul a făcut un anunț care a surprins pe toată lumea, spunând că în decursul săptămânii trecute, Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au participat la un exerciţiu de apărare antirachetă balistică în largul coastelor insulei Hawaii. Acest lucru este surprinzător deoarece este pentru prima dată când cele trei ţări au organizat astfel de exerciţii din 2017, atunci când relaţiile dintre Seul şi Tokyo au atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani, din cauza unor conflicte istorice.

Exerciţiu de apărare antirachetă balistică efectuat de SUA, Coreea de Sud şi Japonia

În plus, Yoon Suk-yeol, preşedintele sud-coreean, cel are a preluat mandatul în luna mai a acestui an, a făcut o promisiune, spunând că va îmbunătăţi relaţiile cu Japonia dar şi că va aprofunda alianţa SUA pentru a descuraja cât mai mult Coreea de Nord, chiar și prin extinderea sau reluarea exerciţiilor comune.

Noul exerciţiu de avertizare cu rachete şi de urmărire a rachetelor balistice a fost organizat între 8 și 14 august în timpul exerciţiilor multinaţionale Pacific Dragon, demonstrând astfel angajamentul celor trei ţări de a răspunde provocărilor prezentate de Coreea de Nord, dar de a proteja securitatea comună şi a consolida organizaţia internaţională bazată pe ordine, a notat Pentagonul într-un comunicat.

Joc periculos intre China si Taiwan. Insula anunta exercitii militare dupa cele ale Beijingului
Exercitii militare

Noi exerciţii militare în Taiwan

În cursul zilei de ieri, China a anunțat noi exerciţii militare în jurul Taiwanului, chiar în ziua în care cinci parlamentari americani s-au aflat în vizită.

„La 15 august, Teatrul de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze a organizat o patrulare de pregătire de luptă interarme şi exerciţii în marea şi spaţiul aerian din jurul Taiwanului”, a declarat comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze într-un comunicat.

Grupul de parlamentari americani au venit în Taiwan cu scopul de a se întâlni cu preşedinta Tsai Ing-wen, iar Beijingul a luat acest lucru ca o încălcare a suveranităţii sale.

China a declarat că exerciţiile desfăşurate în cursul zilei de ieri din jurul Taiwanului sunt „un factor de descurajare sever pentru Statele Unite şi Taiwan, care continuă să joace trucuri politice şi să submineze pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”, a notat comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, unitatea militară chineză responsabilă pentru zona adiacentă Taiwanului.

Mai mult, ministerul chinez al Apărării a dat un comunicat în care a spus că vizita parlamentarilor americani încalcă fără precedent suveranitatea Chinei şi integritatea teritorială, astfel că se expune complet adevărata faţă a Statelor Unite care subminează pacea şi stabilitatea din Taiwan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...