Un monument al eroilor a fost vandalizat chiar de 1 decembrie: „Acesta este pulsul real al naţiei”

Elena Avramescu 01.12.2021, 17:19

S-a întâmplat într-un sat din Bărăgan, la aproximativ 50 de kilometri de București, unde doar câțiva oameni şi-au adus aminte de eroii căzuţi în Primul Război Mondial. Cu atât mai trist este faptul că la monumentul unde a avut loc depunerea unei coroane de flori s-au găsit gunoaie, o sticlă spartă, la fel şi lângă placa pe care au fost trecute numelor celor pieriţi în lupte.

Un monument al eroilor a fost vandalizat chiar de 1 decembrie

Oana Călărașu, o tânără din localitate care a avut mai multe proiecte de voluntariat pentru comunitate a transmis un mesaj dur pe pagina sa de socializare. Aceasta a povestit ce s-a întâmplat de Ziua Naţională a României în comuna călărăşeană Ileana.

Radiografia morală a unui sat din Bărăgan, realizată de 1 Decembrie! Vorbim despre anul 2021, nu despre Evul Mediu… Majoritatea needucată dicteaza minorităţii educate… Valori? Morală? Principii? Au murit demult, a povestit tânăra.

În plus, este indignată de faptul că monumentul eroilor din sat a fost vandalizat, astfel că nimeni nu mai are intenția de a păstra vie memoria celor care s-au jertfit pentru ţară. Tânăra reclamă şi indiferenţa autorităţilor locale, ținând cont că stricăciunile se petrec sub nasul lor.

Un monument al eroilor a fost vandalizat chiar de 1 decembrie
Un monument al eroilor a fost vandalizat

Astăzi am găsit monumentul din imagini vandalizat. Să vă mai spun că se află în preajma a două instituţii locale… Şcoală şi Primărie?! Gunoaie multe şi o sticlă de Pepsi spartă pe monument, ostentativ aruncată. Placa pusă în 2018 de către Primarie în cinstea EROILOR a fost spartă şi ea.

Dacă întrebi pe cineva cine a făcut asta se va ridica din umeri… Acesta este pulsul real al naţiei. Dincolo de câteva pâlpâiri de bun simţ în comunitatea aceasta se alege praful de memoria locală, a scris tânăra pe pagina sa de socializare.

Oana Călăraşu a mai mărturisit şi cum câțiva oameni şi-a adus aminte de cei pe care trebuie să-i cinstim. Este vorba despre preotul satului, câteva bătrâne şi vreo trei copii, care au mers de Ziua Naţională a României şi au depus o coroană de flori la monument, fiind singurii din Ileana care mai ţin la simbolul zilei de 1 Decembrie.

Un monument al eroilor a fost vandalizat chiar de 1 decembrie
Un monument al eroilor a fost vandalizat

Ce am mai văzut astăzi: un preot care încearcă din răsputeri să redreseze busola morală a unei comunităţi care alunecă în mare viteză la vale. Mai sunt doar câteva bătrâne care încă înţeleg ceva din simbolul acestei zile, dar şi a ritualului de pomenire a unor morţi care NE SUNT EROI… Vreo 3, 4 tineri care probabil că sunt nebuni că vin să aprindă o lumânare şi NU dansează pe orientale la petreceri de 1 DECEMBRIE, a mai spus aceasta.

Din nefericire, la monumentul din sat tronau gunoaie, o sticlă spartă complet, iar placa pe care sunt trecute numele eroilor fusese spartă.

În jurul monumentului gunoaie… Deh! Aşa se cuvine să îi cinstim pe aceşti tineri EROI, care închizând ochii în Primul Război Mondial pentru România de astăzi; răniţi fiind şi plini de sânge îngânau: Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...