Un batalion vârf de lance, trimis în România. Comandantul NATO: „Suntem îngrijoraţi, trebuie luat în calcul cel mai rău scenariu”

Iancu Andreea 20.05.2022, 09:32
Un batalion vârf de lance, trimis în România. Comandantul NATO: „Suntem îngrijoraţi, trebuie luat în calcul cel mai rău scenariu”

Războiul din Ucraina a ridicat multe îngrijorări în rândul statelor aflate la granița conflictului. Printre acestea se numără țările care constituie flancul estic al NATO, unde organizația Nord-Atlantică a stabilit că este nevoie de întăriri. Astfel, un batalion vârf de lance a fost trimis și în România, mai multe grupuri de luptă fiind înființate și în Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Oficialii NATO au transmis că acestea sunt necesare pentru a preveni un posibil atac.

Batalionul de top al NATO, trimis pentru a apăra România

De la debutul conflictului început de armata rusă în Ucraina, NATO a luat mai multe măsuri importante pentru a preîntâmpina un posibil atac din partea lui Vladimir Putin. De aceea, 40.000 de militari au fost desfășurați pe flancul estic, începând cu Marea Baltică și până la Marea Neagră. Astfel, din luna martie, au fost înființate noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria și Slovacia, un batalion vârf de lance al NATO fiind trimis în România.

Vincent Minguet, comandantul trupelor NATO din România, a explicat care ar putea fi cel mai negru scenariu posibil în țara noastră, după ce multe voci au început să se exprime în privința amenințării la care este expusă România. Reprezentantul armatei Alianței Nord-Atlantice a menționat că 800 de soldați experimentați, care dispun de echipamente și pregătire necesară pot interveni imediat în cazul unei situații care necesită apărarea flancului estic.

„Am fost dislocat aici la începutul lunii martie, imediat după atacul rusesc asupra Ucrainei. NATO a decis să trimită ceea ce noi numim un batalion vârf de lance, un batalion cu aproximativ 800 de soldaţi, cu echipamente pregătite să intervină, să consolideze în scurt timp apărarea pe flancul estic al Europei. Aşadar, batalionul meu a ajuns aici la începutul lui martie. Ni s-a alăturat şi un contingent belgian, cam 300 de soldaţi, plus oamenii mei, 500 de soldaţi. Batalionul a ajuns la 800 de soldaţi şi echipament – mai ales echipament uşor, capabil să fie mobilizat rapid”, a declarat colonelul Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al prezenţei avansate NATO, conform Observator.

Un batalion NATO, trimis în România
Comandantul NATO Vincent Minguet

„Rusia ar putea să organizeze niște atacuri înscenate”

Batalionul NATO înființat în România are misiunea de a asigura și consolida apărarea flancului estic al organizației. Antrenamentele și parcurgerea procedurilor se numără printre activitățile trupelor străine și române deopotrivă, parteneriatul dintre cele două armate fiind esențiale. De asemenea, nu este ignorat un posibil atac, despre care comandantul NATO susține că Rusia ar putea să îl însceneze, determinând forțele Alianței să reacționeze în avans.

„Nu cred – şi e posibil să mă înşel – că România va fi lovită direct. Cred că ar fi mai inteligent din partea trupelor ruseşti să ne facă pe noi să atacăm. Să organizeze nişte atacuri înscenate … Suntem foarte conştienţi de asta şi trebuie să fim pregătiţi să nu ne lăsăm folosiţi, asta e una dintre îngrijorările mele şi poate un calcul greşit. Una dintre greşelile pe care le-aş putea face ar fi să interpretez greşit situaţia de peste graniţă”, a precizat acesta.

Potrivit declarațiilor comandantului NATO, forțele armate sunt pregătite de orice tip de atac asupra frontierelor, chiar dacă vorbim despre arme chimice sau nucleare.

Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO

Prin prisma amenințărilor pe care le-a ridicat războiul din Rusia, două state europene, Finlanda și Suedia au luat decizia de a adera la NATO, în încercarea de a se pune la adăpost în actualul context conflictual. În timp ce unele voci sunt de părere că această hotărâre este inspirată, alte voci susțin că decizia nu ar fi trebuit luată. Moscova s-a simțit amenințată de posibila aderare a Finlandei și Suediei, iar Turcia chiar a avertizat cu privire la această situație. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține viziunea turcilor.

„Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea. Suntem uniţi în acest moment istoric”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Deocamdată, atacurile rușilor se concentrează pe zona estică și sud-estică a Ucrainei, acolo unde orașul Mariupol și regiunea Donbas sunt intens bombardate de armata lui Vladimir Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...