S-a constituit Grupul de luptă al NATO în România. Sediul va fi la Cincu și va fi condus de trupele franceze

Mihnea Tălău 19.05.2022, 20:57
S-a constituit Grupul de luptă al NATO în România. Sediul va fi la Cincu și va fi condus de trupele franceze

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat joi că Grupul de luptă al NATO în România se va constitui începând din această lună. Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră

Se constituire a Grupului de Luptă al NATO în România

Potrivit unui comunicat al MApN, constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

„La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

Totodată, Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

BGFP va conduce la creșterea cooperării militare a României cu Franța și, implicit, la creșterea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de reacție în contextul crizei din regiunea Mării Negre”, se arată în respectivul comunicat.

Cand vor fi functionale grupurile de lupta NATO

Franţa a desfăşurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie

Tot joi, Statul Major al Forţelor Armate din hexagon a declarat că Franţa a desfăşurat în România, unde acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie, în faţa ameninţărilor pe care le generează conflictul din Ucraina.

Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

Statul Major francez a declară că această desfăşurare se înscrie „în cadrul întăririi posturii disuasive şi defensive a NATO pe flancul estic al Europei”.

Urmăriți Impact.ro și pe